Verdens hurtigste bil i 1913 havde en firecylindret motor på 28,4 liter

The Beast from Turin

The Beast of Turin var en Fiat lidt ud over det sædvanlige.

Hvis du har været til Goodwood Festival of Speed i det sydlige England, så har du set nogle af de meget gamle biler, som blæser rundt på den lille hillclimb-bane. Og folkene bag rattet er iskolde – de kører dem, som var de med i et F1-løb.

Det er præcis sådan en bil, vi har fat i her. Det er en Fiat S76, som også blev kaldt The Beast of Turin. Altså bæstet fra Torino. Den havde en motor med fire cylindre, hvilket ikke lyder af meget. Men slagvolumen var på hele 28,4 liter. Ja, du læste rigtige – 28,4 liter!


Det gav en effekt på 290 hk, hvilket var helt uhørt tilbage i 1910, da bilen blev bygget. Det blev dog kun til to biler. Men inden ‘produktionen’ stoppede, nåede den at sætte en uofficiel hastighedsrekord. Arthur Duray kørte bæstet op på 213 km/t i 1913.

Ikke noget vildt tal i dag, men forestil dig lige at køre over 200 i timen i et metal-lokum på 1,7 tons uden nogen former for sikkerhed. Hvis du vælter og rammer noget, ryger dit hoved af. Crazy.

Se den køre her:Kasper Erling er redaktionschef og medejer af Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 20 år. Email: ke@boosted.dk