Reklame:

Vejdirekortatet advarer: “Det er højtid for disse konflikter i trafikken – lad nu være”

Sommeren er andet end sol og varme – på vejene det også anledning til for konflikter mellem cyklister og bilister, mener Vejdirektoratet.

En ny undersøgelse har netop slået fast, at danskerne ikke er i tvivl, om hvem der udviser den værste adfærd i trafikken.

Det gør cyklisterne. Samtidig lyder det fra Vejdirektoratet, at sommervejret – og ikke mindst sommerferien – er anledning til mange konflikter mellem bilister og cyklister.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:

Artiklen fortsætter her:

Det vil myndigheden, der hører under Transportministeriet, nu forsøge at rode bod på med en kampagne. Faktisk oplyser Vejdirektoratet selv, at det nu er fjerde gang, trafikanterne gøres opmærksom på, at vejnettet er noget ‘vi deler’.

Kampagnen “Vi deler vejen” skal få alle i trafikken til at tælle til ti og forhåbentlig lige tænke sig om én ekstra gang. Vejdirektoratet vurderer ganske enkelt, at advarslen er nødvendig igen.

LÆS OGSÅ: Politiet sigter 15-årig for at tune knallert: “Han skal frakendes førerretten”

– Det er vigtigt, at vi hver især udviser hensyn til hinanden i trafikken. Når vi giver god plads til hinanden og deler vejen, kan alle komme trygt og sikkert frem. Derfor glæder det mig, at der endnu engang bliver sat fokus på dette langs landevejene hen over sommermånederne, siger transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:


Artiklen fortsætter her:

Som en del af kampagnen vil trafikanter – om de er på fire eller to hjul – hen over sommeren blive mødt af gule skilte med sloganet ”Vi deler vejen” på udvalgte landeveje i hele Danmark.

Håbet er, at det kan være med til at få folk til at vise større hensyn til hinanden.

– Hvis man vil ændre folks adfærd, så kræver det nogle gange, at man gentager sig selv, så nu siger vi det for fjerde gang: Vejen er til for alle. Det er vigtigt, at vi respekterer hinanden i trafikken og holder afstand.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:

Artiklen fortsætter her:

– For os her i Vejdirektoratet er det lidt blevet et tilbagevendende tema, at så snart der er sol og glade sommerdage, så begynder vi også at høre om bilister og cyklister, der er kommet i clinch med hinanden. Det kunne vi godt tænke os at få lavet om på, lyder det fra afdelingsleder i Vejdirektoratet Marianne Foldberg Steffensen.

Gode råd til bilister og cykler

  • Hvis du er bilist, så hold god og tilstrækkelig afstand, når du passerer en cyklist på landevejen. Er det ikke muligt, så vent til det kan lade sig gøre.
  • Hvis du er cyklist, så skal du holde til højre i vejbanen, når der kommer en bil, som vil overhale.
  • Hvis I er en gruppe cyklister, og der kommer en bil bagfra, så flet ind med lynlåsmetoden og kør på række.

Det står der i færdselsloven

Færdselslovens § 49:

  • Cykel må ikke føres ved siden af andet køretøj. Hvor der er tilstrækkelig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe. Gives der signal til overhaling (ringeklokke, red.), må cyklister ikke køre ved siden af hinanden, medmindre færdsels-forholdene tillader eller nødvendiggør dette.Cykel med tre eller flere hjul må dog aldrig føres ved siden af anden cykel.
    • Stk. 2. Cyklist skal altid holde til højre på den vognbane, der er beliggende yderst til højre i færdselsretningen. Vognbanen ved siden af kan dog om nødvendigt anvendes under overhaling, såfremt denne ikke kan ske til højre.
De gule skilte bliver sat op på udvalgte strækninger i hele Danmark. Grafik: Vejdirektoratet

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over ni år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Reklame:

Nyeste artikler

Reklame:

Motorsport

Læs også

Husk det nu

Reklame:

Har du læst?

Gratis artikler

Har du læst?