Undersøgelse: I 2027 kan elbiler lades på 10 minutter.. måske!


Der er både godt og dårligt nyt, hvis du vil vente fem år endnu med at købe en elbil.

Lad os starte med det dårlige. Som det er nu, kan ingen elbil lades helt op på 10 minutter. Men det kan de om bare fem år i 2027. Altså måske.

Det mener i hvert fald et hold forskere bag en undersøgelse af 30.000 datapunkter. Med udgangspunkt i den mængde af data mener forskerne at have skabt en lademetode som ikke ødelægger batteriet ved hurtigladning.

En svaghed som er i de nuværende lithium-ion-batterier. Hvis de elbiler, som er på markedet lige nu, lades for hurtigt, vil det med tiden skade battericellerne og dermed gå udover batteriets kapacitet. Altså i sidste ende hvor langt du kan køre på én opladning.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Men forskerne mener altså at have fundet en vej uden om problemet. Det skriver  The Washington Post. Helt konkret har forskerne fodret computere med data fra flere tusinde hurtigeladninger.

Til gengæld har computerne spyttet beregninger ud, som viser hvordan og hvornår i processen elbilernes batterier oplades optimalt. Og kan du vente indtil 2027, mener forskerne, at bilindustrien er så langt fremme med udviklingen af ladeteknologien, at batteriet i en elbil vil kunne lades 90 procent op på bare ti minutter.

– Hurtigtladning er nøglen til forbrugernes tillid til elbilen, sagde Ph.D Eric Dufek, der fornylig præsenterede  undersøgelsen resultat for American Chemical Society.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
– Det vil gøre det muligt at for elbiler at lade på nogenlunde samme tid som det tager at fylde en fossilbil med diesel/benzin, siger Eric Dufek.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk