Ny undersøgelse: Din bil er klammere end dit toilet


Hvor ofte vasker du bil. Altså som i hele bilen? Hvor også kabinen får en tur. Måske ikke ofte nok slår en ny undersøgelse fast. Helt slemt er det, hvis du spiser i bilen.

Hvis du regelmæssigt kører en burger ned i svælget, mens du sidder bag rattet, burde du nok lade være. I hvert fald har en ny undersøgelse fundet frem til, at der ofte er mere beskidt i biler end på et gennemsnitsligt toilet.

Det er Scrap Car Comparison der har fået et hold forskere fra Aston University’s School of Biosciences i USA til at se på sagen. Og for at komme i gang to forskerne bakterieprøver fra to toiletter og fem biler. Hvor af en af bilerne blot var to år gammel.

Og resultaterne? Ja, de burde få maven til at vende sig på de fleste. I hver af de fem undersøgte biler fandt forskerne nemlig fækale-bakterier. Ja, det er lort. Men noget overraskende så blev den højste koncentration af lortebakterier faktisk fundet i bagagerummene. Det samme sted, bemærker forskerne, hvor de fleste bilejere ligger deres dagligvare-indkøb…

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Og selvom koncentrationen ikke var nær så høj, blev der også fundet lortebakterier på føresædet. Hvilket er mindre overraskende. Men ikke desto mindre stadig ulækkert.

Derfor er rattet ‘et rent sted’
Hvad angår de mest beskidte steder i bilen, er bagagerummet en klar vinder, slår forskerne fast. Heromme fandt forskerne i snit 1.425 bakterier. På en andenplads kommer førersædet med 649 bakterier, mens gearknoppen med 407 bakterier indtager den sidste ‘podieplads’.

Interessant nok er et af de reneste områder i biler rattet. Dette er en smule overraskende, da bilister holder hænderne på rattet, men forskere mener, at dette kan forklares med den øgede brug af håndsprit under coronavirus-pandemien.

Knap så overraskende slår undersøgelsen også fast, at jo ældre en bil er, desto flere bakterier vil også have taget bolig i den. Når det så er sagt, mener forskeren Jonathan Cox ikke, at der er grund til alt for meget bekymring oven på undersøgelsen.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Men, som forskeren slår fast, så ‘burde folk gøre en større indsats for at holde deres biler rene. Det mindsker ganske enkelt risikoen for at blive syg.

 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk