Undersøgelse: Det bliver meget svært at få folk til at købe elbiler


En ny undersøgelse fra revisionsfirmaet Deloitte peger på, at det bliver mere end almindelig svært at overbevise bilister, om at de skal køre i elbiler. 

De færreste forestille sig, at en elbil bliver deres næste, nye bil.

I undersøgelsen ‘2022 Global Automotive Consumer Study’ har revisionsfirmaet Deloitte spurgt over 26.000 bilejere fordelt på 25 lande, om hvordan de forestiller sig bilmarkedet vil se ud de kommende år. Og hvad de selv vil kører i.

Og her svarer størstedelen, at de stadig foretrækker – og fortsat vil gøre det – privatbilismen fremfor offentlig transport. Folk er, finder undersøgelse, også villige til at omfavne ny teknologi, så længe de ikke skal betale for det i form af dyrere biler.

Artiklen fortsætter efter reklamerne:Forbrændingsmotoren styrer stadig
Desuden står der i undersøgelsen, at folk heller vil købe biler i en fysisk forretning ind over nettet. Nogle af de adspurgte bilister svarer, at de er villige til at købe en elbil, hvis den viser sig lige så pålidelig som deres nuværende køretøj med forbrændingsmotor.

Overraskende nok er villigheden til at købe elbiler bare ikke ret stor. Ser man på USA for eksempel, viser undersøgelsen, at 69 procent af de adspurgte amerikanere forventer, at deres næste, nye bil har en forbrændingsmotor.

22 procent tror, det bliver en hybridbil. Mens kun 5 procent tror på elbilen som det næste nye i indkørslen. De sidste fire procent har ikke taget stilling til spørgsmålet.

Artiklen fortsætter efter reklamerne:

Samme billede andre steder
Et af elbilens store problemer er prisen. I USA finder Deloitte, at bilkøberne i snit bruger op til 50.000 dollars på en ny bil – og gerne under. Bliver det dyrere end det, begynder bilisterne at falde fra.

Det, siger Ryan Robinson, der er leder af bilanalyse-afdeling i Deloitte, efterlader meget lidt spillerum til elbiler, som stadig er forholdvis dyre i indkøb.

USA er dog ikke det eneste land, hvor bilisterne ikke kan se sig selv i elbiler. I Sydkorea er procentdelen af folk, som er klar til en elbil ved næste bilkøb lidt højere. Men 23 procent er ikke mange bilkøbere. I Kina – som er et af verdens største markeder i det hele taget – vil bare 17 procent af bilisterne over i en elbil næste gang.

I Tyskland tror 49 procent af bilisterne, at deres næste bil har forbrændingsmotor. Mens 15 procent vil køre elbil næste gang.

Der er en del andre udfordringer for elbilen, som revisionsfirmaet også fremhæver.

– Lige nu står vi i en ret så rodet tid, hvor mange går all-in på noget, siger Ryan Robinson ifølge Road and Track.

Reklame-video:


Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk