Undersøgelse: Biler forurener mindre end nogensinde før

USA's miljømyndigheder slår i en ny undersøgelse fast, at nye biler aldrig før har været mere effektive - samtidig bliver forureningen hver dag mindre. 

USA’s miljømyndigheder slår i en ny undersøgelse fast, at nye biler aldrig før har været mere effektive – samtidig bliver forureningen hver dag mindre. 

Nye biler har aldrig været mere effektive, end de er lige nu. Samtidig er forureningen mindre, end man nogensinde har set før. Det slår den amerikanske miljømyndighed Environmental Protection Agency (EPA) fast i en ny undersøgelse.

Undersøgelsen, som foretages hvert år, ser på nye bilers belastning af miljøet. Og ifølge amerikanerne har det altså aldrig set bedre ud, end det gør nu. Emssionstallene er rekordlave, ligesom nye biler aldrig før har kørt så langt på literen. Altså i gennemsnit.

I snit kører nye biler (i USA, red.) nemlig 10,8 kilometer literen. Det er 0,21 km/l bedre, end hvis man sammenligner med tallene fra modelåret 2019. Alt i mens har den generelle brændstoføkonomi for nye biler forbedret sig med 32 procent set i forhold til rapporteringen om det samme fra 2004.Denne biltype vinder frem
Det går også den rigtige vej med emssionstallene. Her udleder den amerikanske bilpark af nye biler 349 gram Co2 pr. kørt mil (1,6 km, red.)

Den laveste Co2-udledning amerikanerne nogensinde har målt.

Men det er ikke de eneste gode nyheder. Rapporten konkluderer også, at næsten en fjerdedel (24 procent) er skåret af udledningen af de skade NOx-partikler.

LÆS OGSÅ: KLUMME – NOGEN MÅ TAGE DIESELBILEN ALVORLIGT IGEN

I sin rapport vurderer EPA, at særligt hybrid, plugin-hybrider og elbiler alene over det kommende år vil vinde endnu mere terræn blandt nybilskøberne, hvorfor man forudser endnu bedre tal i den næste rapport.

USA’s præsident, Joe Biden, har sat et mål om, at halvdelen af alle nye biler i landet skal være elbiler i 2030. Målet er dog ikke bindene for bilproducenterne, som sælger biler i netop USA.

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk