Hvis man spørger dem, forventer langt de fleste unge bilister, at deres næste bil bliver en benziner. Det viser en ny opgørelse fra Gjensidige.
De unge bilister mellem 18 og 29 år går ikke i samme retning som resten af bilkøberne i Danmark. Elbilen er ikke førstevalg, når de skal ud at købe bil.
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige og Sparekassen Kronjylland er det kun 29 procent af de unge, der forventer, at deres næste bil bliver en elbil.
Det står i skarp kontrast til de ældre aldersgrupper i undersøgelsen. Her siger omkring 60 procent, at de vil vælge en elbil.
Derimod svarer 30 procent af de unge, at de vil købe en benzinbil, mens 12 procent hælder mod diesel.
Det tyder på, at de yngste bilkøbere ser anderledes på mulighederne, når valget står mellem el, benzin og diesel.
For mange handler det om økonomi. Ifølge Sparekassen Kronjylland er der en klar forklaring.
– Når man er ung og skal købe sin første bil, er det ofte en brugt bil med lav pris. Og de er sjældent elektriske, siger Jonas Dueholm Skov Petersen, forretningsudviklingschef i banken, i en pressemeddelelse.
Han peger på, at elbiler generelt er nyere og derfor koster mere ved køb – uanset drivmiddel. Og den højere pris kan være en barriere, når budgettet er stramt.
Elbiler er blevet billigere – men ikke billig nok
De unge er også mindre opmærksomme på de samlede omkostninger ved at eje en elbil. Ifølge banken er det en fejl kun at se på købsprisen.
Elbiler har typisk lavere omkostninger til både vedligehold og brændstof.
Dertil kommer en lavere grøn ejerafgift. Det kan betyde, at bilen på sigt er billigere end en ældre benzinbil.
– Man skal kigge på hele bilens økonomi. Ikke kun på, hvad der står i forruden,” lyder det fra Jonas Dueholm Skov Petersen.
Flere banker tilbyder også elbillån med lavere renter, end hvis man vil låne til en diesel- eller benzinbil.
Det kan gøre elbilen mere overkommelig for førstegangskøbere. Men det betyder ikke, at elbilen nødvendigvis er billigere.
Sparekasse-kunder låner til en elbil
Bankens egne tal viser en klar udvikling. Tidligere havde kunderne flest almindelige billån. Men det billede er vendt. Nu er elbillån i overtal.
Den tendens er dog ikke drevet af unge bilister.
Ifølge Sparekassen Kronjylland er det især de mere etablerede voksne, der optager elbillån.
De har bedre økonomi og lettere ved at finansiere nyere biler generelt – og altså ikke kun elbiler.
For de unge handler valget i høj grad om rådighedsbeløb – og her kan brugte benzinbiler virke som det eneste realistiske valg.
Højere forsikringspræmie og flere kræfter i elbilerne
Der er også andre forhold, som kan spille ind, når unge vælger bil. Mange elbiler har flere hestekræfter end ældre benzinmodeller.
Det kan give en hurtigere acceleration, men også en højere forsikringspræmie.
– Det kan være en udfordring for en ny bilist at håndtere en bil med mange kræfter, siger Lene Rasmussen, skadeschef hos Gjensidige.
Samtidig understreger hun, at nyere elbiler (og nyrere biler generelt, red.) typisk er udstyret med moderne sikkerhedsudstyr.
Det kan gøre kørslen mere sikker – især for uerfarne bilister. Funktioner som bakkamera, adaptiv fartpilot og lane assist er ofte standard i nye elbiler.
Men med flere kræfter følger også et ansvar. Og den højere forsikring kan være en ekstra udgift, unge gerne vil undgå.
Flere unge kunne måske vælge elbil
En del af forklaringen på de unges valg kan også være manglende viden.
Flere kender ikke til elbillån eller de lavere driftsomkostninger. Det kan være med til at skubbe dem i retning af de ældre fossilbiler.
Banken mener, at bedre oplysning kan ændre på det.
Når først de unge ser på bilens samlede økonomi og bliver opmærksomme på elbillån med lavere rente, kan billedet ændre sig. Om det så sker, er et helt andet spørgsmål.
Men lige nu vælger flertallet altså fortsat benzin eller diesel, når der skal investeres i den første bil. Og det er ikke sikkert, at det nogensinde ændrer sig.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]