Toyota får regning på 2 milliarder kroner


Japanerne betalte ikke, hvad de skulle. Men regningen slipper Toyota ikke for.

En thailandsk domstol er kommet frem til, at den lokale Toyota-importør skal have 10 milliarder bath svarende til 2 milliarder danske kroner op af lommerne. Pengene skal betales, fordi Toyota importerede bildele til landet med en særlig afgiftsfordel.

LÆS OGSÅ: Politiet – Sådan undgår du fartbøder

Der er bare lige det problem, at de dele slet ikke er berettiget til afgiftsfordelen. Helt konkret importerede Toyota i Thailand dele til Prius-modeller i en periode mellem 2010 og 2012. Delenes værdi skulle der betales 80 procent afgift af. Toyota slap med 30.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Men den går altså ikke. Men det er sådan set ikke noget nyt. Det kom en thailandsk dommer allerede frem til i 2019. Toyota valgte dog at anke dommen. Spørgsmålet endte derfor helt i thaiernes svar på Højesteret. Det skriver Carscoops.

Bilen lever videre
Her faldt dommen dog ikke anderledes ud, og Toyota må derfor hoste op med ekstra penge i afgifter for dele, man har brugt til at samle Prius-modeller på Gateway-fabrikken i Thailand.

Hvad angår Prius, fortsætter Toyota produktionen. Milliardbøden til trods. Faktisk er modellen så populær, at en femte generation nærmer sig. Det betyder dog ikke, at bilen bliver elektrisk. I hvert fald ikke helt. I stedet bygger Toyota den nye Prius på samme platform som bruges til Corolla-modellen i Europa.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
På den måde kan Prius – som Toyota har solgt i millionvis – fortsætte som hybridbil. Toyota holder da også – sammen med BMW i øvrigt – fast i advarslen om, at det vil være forkert at forbyde fossil-bilen. Bl.a. har BMW’s øverste chef Oliver Zipse sagt, at det vil bringe ‘situationen ud af kontrol‘, hvis EU vælger at satse på elbilen ved at forbyde forbrændingsmotoren i nye biler.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk