Toyota er i det mindste på papiret ikke længere så god en forretning, som den japanske gigant har været. Nu advarer ledelsen om nedgang.
Toyota forventer et markant fald i overskuddet frem mod 2026. Amerikanske toldsatser og en svækket dollarkurs presser den japanske bilgigant.
Toyota står over for økonomisk modvind. Bilproducenten forventer et lavere overskud i de kommende år. Amerikanske toldsatser og udsving i dollarkursen peges ud som de primære årsager til den forventede nedgang i Toyotas profit.
Frem mod marts 2026 forventer Toyota et samlet overskud på 3,8 billioner yen. Det beløb svarer til cirka 273 milliarder danske kroner.
Det skriver Reuters.
Det er et mærkbart fald sammenlignet med den seneste regnskabsperiode. Her landede overskuddet på 4,8 billioner yen. Det svarer til omkring 344 milliarder kroner.
Den forventede nedgang i overskuddet er dermed på cirka 21 procent. Det viser tal fra Toyota, som Reuters har bragt.
Usikkerheden skyldes især situationen i USA. Straftold mod japanske varer rammer Toyota. Men den lavere dollarkurs kan potentielt ramme endnu hårdere.
Usikkerhed i USA og muligheder i Japan
I et tidligere skøn vurderede Toyota omkostningerne. Selve tolden blev anslået til at koste 180 milliarder yen. Det er cirka 13 milliarder kroner.
Effekten af dollarkursen blev anslået til en endnu større udgift. Her lød beregningen på 745 milliarder yen. Det svarer til omkring 53 milliarder kroner.
Bilmarkedsanalytiker Christopher Richter fra CLSA har et bud på, hvorfor Toyota nu trækker i land. Han peger især på forklaringer, der skal findes i USA.
– Lige nu ser tingene rosenrøde ud i USA, fordi kunderne går i panik og løber til forhandlere for at købe biler, siger Christopher Richter.
– Men hvad sker der, hvis tolden fortsætter? Så skal priserne op. Og kan du så øge salget? Jeg ved det ikke, tilføjer han.
Ud over told og valuta lurer andre potentielle udgifter. Der kan opstå et behov for at investere i nye fabrikker. De fabrikker skal i så fald ligge på amerikansk jord for at omgå tolden.
Andre bilmærker holder vejret
Mens det amerikanske marked skaber usikkerhed, er der fremgang andetsteds. Toyota oplever øget salg på sit japanske hjemmemarked. Salget i Japan er steget med 18 procent i år.
Det giver en vis trøst i en ellers usikker tid. Andre bilproducenter mærker også presset fra den globale handelssituation.
Ford tør ikke komme med en præcis prognose for fremtiden. Audi vælger at se bort fra eventuel straftold i deres beregninger, og hos Polestar er en prognose for 2025 trukket helt tilbage. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]