Svenske forskere har udviklet svampelæder fra madrester. Nu skal det prøves af i biler.
Snart kan din bil være beklædt med svampe og madrester fremfor læder – altså kohud.
Det er svenske forskere fra Högskolan i Borås, der står bag projektet med det nye materiale, der laver madrester om til noget der om ikke andet minder om læder.
Siden 2018 har forskerholdet i Borås arbejdet med at skabe tekstiler fra madrester. Gennem deres eksperimenter opdagede de et materiale, der minder bemærkelsesværdigt meget om traditionelt læder.
Det skriver Dagens Industri.
Akram Zamani er professor i bioteknik og fungerer som projektleder. Hun forklarer, at selve processen har ligheder med dyrkning af almindelige spisesvampe.
Anvendelsen af dyrelæder i bilproduktion er forbundet med flere væsentlige ulemper. Der er både etiske overvejelser og kemiske processer i fremstillingen, som udgør fortsatte udfordringer for industrien.
Svampelæderets udfordringer og potentiale
Selvom interessen for svampelæder er der, og projektet modtager støtte, er der stadig visse udfordringer.
Forskerne skal blandt andet finde en metode til at sikre en ensartet kvalitet i materialet. Først derefter kan en eventuel masseproduktion komme på tale.
Kvaliteten af svampelæderet er på nuværende tidspunkt alt for svingende. Det skyldes delvist, at madaffaldet, som bruges i processen, ofte består af mange forskellige typer af rester.
– Det er enklere at bruge rene madrester, som kun brød eller frugt, suger projektleder Akram Zamani.
En anden begrænsning er materialets slidstyrke. Svampelæderet er endnu ikke på niveau med traditionelt læder, når det gælder holdbarhed og slidstyrke.
En interessant fordel ved svampelæderet er dog fraværet af ubehagelig lugt, mener holdet bag.
– Desuden lugter det ikke dårligt, tilføjer Zamani.
Det er bare ikke sikkert, at det nye materiale er kommercielt bæredygtigt. Volvo har eksempelvis allerede måttet erkende, at kunderne hellere vil betale for ægte læder, end mærkets eget kunstigt fremstillede materiale. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]