Annonce:

Sker hvert år – 25.000 farlige biler forlader Danmark

Nye tal fra Motorstyrelsen viser, at der hvert år eksporteres 25.000 biler ud af Danmark. Langt de fleste af dem ender i Østeuropa.

25.000 biler eksporteres hvert år ud af Danmark, og ifølge Autoparts er der en risiko for, at nogle af disse biler er farlige.

Mange af de eksporterede biler sendes til lande i Østeuropa, hvor de bliver en del af den lokale bilpark.

Motorstyrelsen har oplyst til Autoparts24, at der de seneste to år er blevet eksporteret 57.000 brugte biler fra Danmark til andre EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Blandt de lande, der modtager flest brugte biler fra Danmark, er Polen, som står for en fjerdedel af importen. Derefter følger Rumænien, Tyskland, Litauen, Letland, Bulgarien og Ungarn.

Næsten halvdelen af alle eksporterede biler fra Danmark de seneste fem år er endt i Østeuropa. Det betyder, at mange ældre biler, som ikke længere bruges i Danmark, fortsætter med at køre i udlandet.

Ifølge direktør i Autoparts24, Troels Meier, kan der være problematiske konsekvenser ved denne eksport. Han påpeger, at nogle af de biler, der eksporteres, kunne have været skrottet i Danmark, men i stedet bliver brugt i lande med en anden miljølovgivning.

– Helt overordnet set, så er der en risiko for, at vi i mange tilfælde eksporterer noget, vi selv betragter som værdigt til ophugning, til lande hvor miljølovgivningen er en helt anden end herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

– Og så må borgerne i de lande leve med høje udledninger og ophugning under ringe hensyntagen til miljøet, siger han i en pressemeddelelse.

Ud over miljøproblemer kan der også være udfordringer med trafiksikkerheden. Mange af de eksporterede biler har tidligere været totalskadede, men de bliver solgt uden, at køberne nødvendigvis kender deres skadehistorik.

– I dag har vi meget rigide regler herhjemme for, hvornår det kan svare sig at reparere biler, og derfor ender mange biler, der er erklæret totalskadede, med at blive eksporteret.


– Men her får køberne ofte ikke noget at vide om bilens historik, og de risikerer derfor at køre rundt i biler, der ikke er sikre,” siger Troels Meier.

Brugte biler fra Danmark kan altså ende i lande, hvor de fortsætter med at køre på vejene uden de samme sikkerhedsstandarder som i Danmark. Det kan både påvirke miljøet og øge risikoen for trafikuheld.

Selvom eksport af biler kan have økonomiske fordele, så understreger eksperter, at det også kan føre til utilsigtede konsekvenser, både for miljøet og trafiksikkerheden i modtagerlandene.

Mange af de brugte biler, der forlader Danmark, bliver solgt videre uden tilstrækkelig kontrol eller gennemsigtighed omkring deres tekniske stand. Det betyder, at de potentielt kan udgøre en risiko for de nye ejere og for trafikken generelt.

Eksporten af brugte biler er en del af en større tendens, hvor ældre biler fra Vest- til Østeuropa fortsat er efterspurgte. Det er uklart, hvordan denne udvikling vil påvirke miljøet og sikkerheden på længere sigt.

Annonce:

Diskussionen om bilers eksport og sikkerhed fortsætter, mens der stadig sendes tusindvis af brugte biler ud af Danmark hvert år.

Tak fordi du læste med.
Læs flere artikler efter annoncerne:


Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Læs også

Populære

Annonce:

Få vurderet din bil - gratis!

Auto Show Annonce

Nyheder til dig

Flere populære artikler

Læs også