Ny EU-lov på vej: der skal fartbegrænser i ALLE nye biler

foto: Alexander Popov

Det er sådan set ikke noget nyt, for beslutningen blev taget på EU-plan allerede i 2019, men nu skal bilfabrikkerne opfylde kravet om hastigheds-begrænser i nye biler.

Endnu er du ikke tvunget til en bestemt hastighed, men det er meget snart virkeligheden alligevel. I hvert fald hvis du kører i en ny bil.

For alle nye biler, der sælges efter 6. juli 2022, skal være udstyret med systemer som kan aflæse hastighedstavler, og advarer dig hvis du overskrider den fastsatte hastighed.

Systemet hedder Intelligent Speed Assist – eller ISA.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Og selvom deadline blot er et år væk, er ikke alle detaljer i den nye lovgivning på plads. Men ifølge tidligere Top Gear-vært Rory Reid ligger det fast, at nye biler skal advare føreren i de tilfælde, hvor hastighedsgrænser overskrides

Om bilerne også skal gribe ind – altså selv bremse ned, når der køres ‘for stærkt’, er mere uklart. Paradoksalt er lovgivningen skruet sådan sammen, at ISA – uanset hvordan bilfabrikkerne udformer det – skal slå fra, hvis det ignoreres længe nok.

Risikerer farlig effekt
Lovgivningen er uden tvivl lavet med den hensigt at højne sikkerheden i trafikken generelt. Men det kan bare ikke ske uden problemer. Vi taler her om teknologi, som er langt fra ufejlbarlig. Desuden er ikke alle hastighedstavler lige synlige, ligesom  vejrforholdene også har indflydelse på, hvordan bilernes “ser” hastighedstavler.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Endelig er der trafikforholdene som helhed. Trafikken på den vej, hvor du som bilist i en bil produceret efter juli 2022 opholder dig, er måske slet ikke gearet til, at bilen klodser bremsen for at holde farten nede. Det vil uden tvivl skabe farlige situationer.

Det farlige ved systemet er dog langt fra det eneste problem. EU vil nemlig også have bilproducenterne til at overvåge deres kunders kørsel.

Det kan du høre meget mere om i videoen herunder.

Boosted.dk er Danmarks største site om biler. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk