Renault overvejer at skille sig af med Nissan


Renault ser i øjeblikket på alle muligheder for at skaffe sig noget kapital. En af mulighederne er at komme af med dele af Nissan.

Renault–Nissan–Mitsubishi-alliancen kan fremover bliver uden Nissan. I slutningen af sidste uge fortalte Renaults økonomidirektør, Thierry Piéton, til Reuters, at alle muligheder er på bordet. Det gælder både en børsnotering og eller splittelse af koncernen.

Her fik Thierry Piéton også sagt, at Nissan er med i de overvejelser. At skille Renualt ud som et selskab vil frigive noget kapital, som det franske mærke til gengæld kan bruge i udviklingen af elbiler, siger direktøren.

Derudover overvejer mærket muligheden for at dele udgifterne med en partner. Her nævner kinesiske Geely som en mulighed. Franskmændene har allerede indgået en aftale med kineserne. Det betyder, at kineserne fremover skal producere Renault-modeller på fabrikker i Kina og Sydkorea.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Faldt med 5 procent i mandags
Når det kommer til Nissan, vil Renault – hvis det bliver til et salg – følge samme trend som Volkswagen. Tyskerne har nemlig planer om at skille Porsche fra VAG-gruppen. Porsche skal i stedet børsnoteres. Ligesom Fiat gjorde med Ferrari i 2014.

Ejerstrukturen i Renault–Nissan–Mitsubishi-alliancen er dog lidt speciel. Renault ejer omkring 43 procent af Nissan. Mens Nissan omvendt ejer 15 procent af Renault. Men modsat Renault har Nissan ingen indflydelse på, hvem der sidder i det franske mærke bestyrelse.

Det er dog ikke alle der har taget lige godt imod udmeldingen fra alliancen. Mandag i denne uge faldt værdien i Nissan Motor Co Ltd således med fem procent på børsen i Tokyo.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk