Regeringen med transportminister Thomas Danielsen i spidsen vil nu forbyde udenlandske såkaldte bøderyttere af bilister at køre over Storebæltsbroen.
Fra den 1. juli kan udenlandske lastbiler med ubetalte vejafgiftsbøder blive mødt af en lukket bom på Storebæltsbroen. Transportminister Thomas Danielsen har fremlagt nye regler, som netop er sendt i høring. Formålet er at bekæmpe snyd med vejafgift.
Det viser sig, at to tredjedele af de bøder, der udstedes for manglende betaling af vejafgift, går til udenlandske lastbiler.
Hvis et bødeforelæg ikke betales, kan domstolene idømme bilisten yderligere bøder.
Med en ny bekendtgørelse vil transportministeren sikre, at konsekvensen for manglende betaling af en idømt bøde bliver håndfast. Bommen vil bogstaveligt talt gå ned på Storebælt.
– Vejafgiften gælder alle, siger transportminister Thomas Danielsen (V) i en pressemeddelelse.
– Hvis de udenlandske biler ikke betaler, så er det både et problem for retssikkerheden og de danske vognmænds konkurrenceevne.
– Derfor er jeg klar til at sætte hårdt ind mod snyd, og her er Storebæltsbroen en mulighed for meget håndfast at sætte ind,q forklarer han.
Nye regler for vejafgift og Storebælt
Konkret betyder det, at hvis der er ubetalte bøder knyttet til en udenlandsk lastbil, vil situationen være en helt anden efter 1.juli 2025.
– Man kan enten betale bøden eller vende om, siger Thomas Danielsen.
Den kilometerbaserede vejafgift for lastbiler trådte i kraft den 1. januar 2025. Siden den dato har lastbiler skullet betale afgift baseret på antallet af kørte kilometer på udvalgte dele af det danske vejnet. I snit 1,3 kroner pr. kilometer.
Ordningen skal sikre, at udenlandske lastbiler også bidrager økonomisk til Danmark. Deres kørsel medfører slid på vejene, og de skal derfor medfinansiere vedligeholdelsen.
Bekendtgørelsen, som nu er i høring, specificerer proceduren ved Storebælt. Sund & Bælt Holding A/S får en central rolle i håndhævelsen.
Betaling og fremtidig bødeinddrivelse
Selskabet først lade lastbilchauffører, der har ubetalte bøder, kører videre, hvis/når de betaler deres bøder.
Et sådant bevis kan eksempelvis være en kvittering for en straksoverførsel. Den type kvitteringer fungerer på den måde som en slags bevis for, at bøden nu er ude af verden.
På nuværende tidspunkt er der endnu ingen bøder, der skal opkræves under de nye rammer. Det skyldes, at systemet først skal implementeres fuldt ud.
Forventningen er dog, at de første sager om opkrævning vil ske i løbet af efteråret. Om ordningen, som regeringen vil sætte i søen, er nok, er dog usikkert.
Sund & Bælt har nemlig dårlige erfaringer med at overvåge bilister på Storebælt. Firmaet kunne ikke finde ud af at få den nye strækningskontrol, der er sat op på broen, til at virke.
Faktisk fik ingen bilister bøder for køre for stærkt, da Sund & Bælt administerede ordningen. Læs mere om det her.
Ifølge de seneste tal fra Sund & Bælt Holding A/S er betalingsvilligheden generelt høj, når det kommer tol den nye vejafgift for lastbiler.
Der bliver betalt vejafgift for 99,56 procent af vejafgiftsbrugerne. De nye regler sigter mod de resterende få, der ikke overholder reglerne.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]