Radikale vil forbyde salg af benzin-og dieselbiler i 2025

Det skal være forbudt at sælge nye diesel-og-benzinbiler i Danmark om fem år, mener Radikale Venstre.

Danmarks første kilmahandlingsplan skal være på plads inden sommer. Det har statsminister Mette Frederiksen lovet sine støttepartier.

Og nu foreslår De Radikale at en del af pakken skal være et forbud mod salget af nye benzin-og-dieselbiler allerede i 2025. Det skriver TV2.dk.

Derudover skal offentlig transport køre på alt andet end benzin. Det gælder både biler, skraldebiler og busser, mener partiet.


Desuden foreslår De Radikale at forbyde oliefyr fra 2025. En pengepulje på 900 millioner kroner skal sætte gang i udskiftningerne af de mange fyr rundt om i de danske hjem, siger partiet.

Forbydes nye fossilbiler og oliefyr fra 2025, vil Danmark været halvvej med målsætningen om en Co2-reduktion på 70 procent i forhold til 1990-niveau, som et flertal i folketinget er enige om.

Hvis ikke regeringen tager De Radikales foreslag med i klinahandlingsplanen, har partiet truet med at trække sin støtte.

Men EU siger nej
Det radikale forslag om fossilbiler fra netop De Radikale ser dog allerede dødfødt ud på forhånd. Mediet Inginøren punkterede nemlig allerede forbudsdebatten sidste år, hvor man spurgte til muligheden for et forbud mod fossilbiler på EU-plan.

Og her var svaret et klokkeklart nej fra indremarkedskommissær Elżbieta Bieńkowska. Danmark hverken kan eller må i forhold til de nuværende EU-regler forbyde salget af fossilebiler. Hverken i 2025 eller 2030, som den tidligere Venstre-regering ellers foreslog tilbage i 2018.

– I henhold til gældende EU-typegodkendelseslovgivning er et fuldstændigt forbud mod markedsføring, import eller registrering af nye benzin- og dieselbiler i en medlemsstat ikke foreneligt med EU-lovgivningen, skrev Elzbieta Bienkowska dengang i sit svar.

 


Reklame: