Politikere vil skrotte visse bilers afgiftsrabat


Regeringens støttepartier har set sig sure på hybridbilen, derfor vil man genforhandle aftalen om registreringsafgiften, så biler dyrere i Danmark.

– Jeg er efterhånden overbevist om, at hybridbiler ikke er grønne nok, siger De Radikales klima- og energiordfører, Rasmus Helveg Petersen, til DR.

De Radikale er gået sammen med med de øvrige støttepartier  Enhedslisten og SF med et krav, om at regeringen genåbner aftalen om registreringsafgifter, som faldt på plads i december 2020.  Man vil – siger støttepartierne – nemlig have gjort hybriderne dyrere. Helt konkret vil man udfase den ‘afgiftsrabat’, som hybridbilerne lige nu får, hurtigere end aftalen ellers lægger op til.

En dårlig idé
Men det er en dårlig idé mener brancheorganisationen Dansk Industri, der så sent som i går udtalte sig om dagens sammenråd. Her skal den nye skatteminister Jesper Buus stå på mål for aftalen fra 2020.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
– Jeg vil kraftigt fraråde, at politikerne ændrer på bilaftalen nu. Den fungerer præcis, som man har ønsket, og den har styrket incitamentet til, at danskerne kører mere klimavenligt. Det vil den også fortsætte med at gøre indtil den planlagte revurdering af aftalen i 2025, siger Thomas Møller Sørensen til Boosted.

Sådan kan det ikke gøres op
Hele balladen er opstået, fordi det er kommet frem af den tidligere skatteminister Morten Bødskov (S) tilbageholdt viden, om at plugin-hybrider i praksis kører længere på benzin end el og derfor udleder mere Co2, end de er sat til aftalen.

Men hos FDM advarer man mod at gøre tallene op, som det gøres i en række undersøgelser. Blandt andet skriver organisationen, at en analyse fra COWI ‘blander pære og bananer’, når det kommer til hybridbiler.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk