Nye tal fra politiet viser, at Tesla-ejere kører stærkere end både Audi-og Mercedes-ejerne. I hvert fald forbi fotovognene.
Tesla-ejere topper en kedelig statistik i Norge. I 2024 blev folkene i de kendte elbiler nemlig taget flest gange af landets fotovogne.
Hele 4,3 procent af alle Teslaer i landet fik en eller flere fartbøder i løbet af sidste år.
De overgår dermed både Mercedes-Benz og Audi-ejrtnr. Det viser nye tal fra Utrykningspolitiet og automatisk trafikkontrol hos Statens Vegvesen.
Det skriver NRK P4.
Den norske statskasse har nydt godt af de mange fartsyndere. De ti bilmærker, der oftest blev taget, bidrog med næsten 172,9 millioner danske kroner.
Tesla-ejere alene stod for bøder på knap 16,9 millioner danske kroner. Det er altså lige under 10 procent af alle bøderne i landet.
Fotovognene er effektive værktøjer, mener politiet. De bidrager til at sænke farten på strækninger med mange ulykker.
Samtidig vil landets regering forbyde alle bilister at køre med de såkaldte trafikalarmer. Det sker efter tysk forbillede, og fordi man mener, trafikalarmerne ‘forstyrrer’ ordensmagtens arbejde.
Norges fotofælder og færdselskontrol
Vivi-Ann Torill Haukås er enhedsleder i Utrykningspolitiet. Hun understreger, at det er vigtigt, at alle bilister uanset bilmærke holder sig til fartgrænserne.
– Opfordringen er den samme, uanset hvilken bil du kører. Vær opmærksom, bemærk fartgrænsen, og hold den, siger Vivi-Ann Torill Haukås.
For høj fart øger risikoen markant. Det gælder både alvorlige trafikulykker og dødsulykker. Haukås påpeger, at konsekvenserne kan være store og i nogle tilfælde fatale.
Det kan betyde høje bøder og i værste fald fængselsstraf. Bødetaksterne for at køre for stærkt er ekstremt høje i Norge.
Bilisterne risikerer bøder fra cirka 780 danske kroner. De kan stige helt op til cirka 9.750 danske kroner for de groveste overtrædelser.
Nordmændene har også besluttet sig for, at det skal koste op mod 10.000 kroner at tale i håndholdt mobil bag rattet.
Konsekvenser af fart og forebyggelse
Derudover kan man få klip i kørekortet. Systemet med klip kan ligesom i Danmark fører til at kørekortet ryger sig en tur. I Norge skal der 8 klip til, før det sker.
Frakendelsen gælder i seks måneder. Det er en alvorlig konsekvens for mange bilister, der er afhængige af deres bil.
Oslo er den by i Norge, hvor der er opsat flest fotofælder. Det er også her, flest bilister bliver taget for at køre for stærkt.
Vålerengatunnelen mod Drammen og Operatunnelen er de steder, der fanger flest fartsyndere. Det er typisk på strækninger, hvor der i forvejen er meget trafik.
Statens Vegvesen overvejer nu at rykke rundt på fotofælderne. Formålet er at få farten yderligere ned på de norske veje.
Sidste år mistede 90 personer livet på norske veje. Og selvom det er et forholdsvis lavt tal, mener myndighederne stadig, at der er behov for kontrol.
– Sænker du farten, vil du også have mindre skadevirkninger ved en eventuel ulykke, tilføjer Haukås.
Det er da heller ikke så underligt, at især Tesla-ejere har svært ved at holde sig inden for færdselsloven.
Nyere tal fra brancheorganisation Forsikring & Pension viser ligefrem, at elbil-ejerne laver flere skader.
– Kombinationen af den store bestand af Teslaer, og at nye biler har flere forsikringsskader end ældre biler betyder, at Tesla kravler op blandt fossilbilerne i antal skader, forklarer underdirektør i F&P, Pia Holm.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]