Politiet: Farlig tendens i trafikken skal stoppes

Foto: Vejdirektoratet

Nye afmærkningsvogne skal øge vejarbejderes og redningspersonale bedre i akutte situationer. Initiativet kommer efter en række påkørsler netop i forbindelse med vejarbejde.

Det er bestemt ikke uden risiko for eget liv, når beredskab og vejarbejdere rykker ud for at hjælpe til efter ulykker eller rydde op på de danske veje.

Tværtimod er risikoen for, at de bliver påkørt stor. Derfor skal der nu øget fokus på sikkerheden, når Rigspolitiet og Vejdirektoratet sætter en række beredskabsydelser i udbud, fremgår det af en pressemeddelse.


– Vi har i den seneste tid set alt for mange tilfælde, hvor vejarbejdere, redningspersonale eller deres materiel er blevet påkørt, mens de har arbejdet på vejene med at løse opgaver til gavn for trafiksikkerheden og fremkommeligheden, fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

Bedre sikkerhed på vejene
I det nye udbud er der derfor minimumskrav til brugen af af de såkaldte TMA-systemer. TMA-systemerne er særligt solide afmærkningsvogne, som bagpå er forsynet med en tyk stødpude.

– Den personlige sikkerhed hos de folk, der arbejder på vejen, har naturligvis høj prioritet hos os, og der er behov for, at vi sikrer dem bedre mod det stigende antal påkørsler, vi desværre har kunnet konstatere over de senere år, siger Charlotte Vithen, områdechef hos Vejdirektoratet i pressemeddelsen.

Når redningspersonale og vejarbejdere bliver kaldt ud til hændelser, skal de arbejde i ly af TMA-systemerne, så det kan tage trykket, hvis en bil eller et andet køretøj brager op bag i afspæringen.

Målet er, at hverken trafikanten eller dem, der arbejder på vejen, kommer til skade.

Rigspolitiet forventer, at der skal investeres i 50 til 60 TMA-systemer. Anskaffelsen vil dog ske løbende, så indtil de alle er på plads, skal vejarbejdere og redningspersonale, som arbejder på de danske veje, beskyttes af to mindre afskærmningsvogne.

 

 

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over seks år. Email: bj@boosted.dk