Polestar har efter flere forsinkelser fremlagt årsregnskabet for 2024. Regnskabet er blodrødt med et tab på 13 milliarder og gæld på næsten 47 milliarder danske kroner.
Bilmærket Polestar står over for økonomiske udfordringer.
Hvor slemt det står til, afsløres af det årsregnskab for 2024, der efter flere forsinkelser endelig er offentliggjort.
Det samlede tab for Polestar lander på cirka 13 milliarder danske kroner. Samtidig er virksomhedens gældsbyrde vokset betydeligt.
Regnskabet blev offentliggjort sent fredag aften. Offentliggørelsen skete flere måneder senere end oprindeligt planlagt.
Indsendelsen af det 744 sider lange regnskab gik i første omgang direkte til det amerikanske finanstilsyn, SEC, der håndhæver reglerne på børsen i New York, hvor det kinesiske mærke er noteret.
Polestar har endnu ikke officielt kommenteret de nye tal. Mærket har da heller ikke villet kommetere på, hvorfor regnskabet af flere omgange er udskudt.
Der er dog en udmelding fra Polestar, som offentligheden kan forholde sig til.
Mærket vil offentliggøre de forsinkede resultater for første kvartal af 2025. Det sker på mandag, inden Nasdaq-børsen i USA åbner for handel. Samtidig vil der blive afholdt et investormøde.
Det skriver Financial Times.
Balancen i årsrapporten afslører en stor og voksende gældsbyrde. Bilmærket kæmper tydeligvis med sin økonomi. Virksomheden overlever i øjeblikket udelukkende på lånte penge.
Polestars finansiering og likviditetsrisiko
Den samlede gæld er nu steget til næsten 47 milliarder danske kroner. Det er en stigning på cirka 12 milliarder danske kroner på et enkelt år. Polestar er nødsaget til konstant at optage nye lån.
De nye lån er afgørende for at kunne fortsætte produktionen af biler. I februar i år blev Polestar tvunget til at optage et nyt lån. Lånet beløb sig til 2,9 milliarder danske kroner.
Samtidig måtte et eksisterende lån på 3,3 milliarder danske kroner refinansieries. Tilbage i december sidste år optog Polestar et andet lån. Det lån var på næsten 5,2 milliarder danske kroner.
Ved udgangen af 2024 rådede Polestar over en kontantbeholdning på 4,6 milliarder danske kroner.
Men risikoen for at det kinesiske mærke løber tør for penge er der altså. Det kan potentielt ske inden for få måneder.
Hvorvidt en økonomisk vending er på vej for Polestar, eller om Geely-koncernen står klar med en redningsplan, er ikke noget offentligheden har indblik i.
Salgstal, prognoser og ejerstruktur i Polestar
Polestar har valgt at trække sine tidligere prognoser for 2025 tilbage. I regnskabsåret 2024 solgte Polestar biler for 13 milliarder danske kroner. Omsætningen modsvares dog af et lige så stort tab.
Antallet af solgte elbiler i 2024 nåede op på 45.000. Det er næsten en fordobling sammenlignet med salget i 2023. Herhjemme har mærket nu 10.000 biler kørende.
Volvo Cars besluttede i sommeren 2024 at udlodde en stor del af sine aktier i Polestar. De blev fordelt til Volvo Cars’ egne aktionærer. Mange småsparere ejer derfor fortsat aktier i Polestar.
Størstedelen af Polestar ejes af den kinesiske bilmagnat Li Shufu. Han kontrollerer 81 procent af aktierne i bilmærket. Det sker gennem selskaberne Geely Sweden, Volvo Cars og PSD Investment.
Polestars fremtidige udvikling og evne til at håndtere sin gæld vil blive fulgt tæt. Investormødet på mandag kan give yderligere indsigt i selskabets strategi. For nu afventer markedet Polestars udmeldinger.
Gælden er dog kun ét af de problemer, Polestar skal forholde sig til. Mærkets aktiekurs har det heller ikke for godt. Meget længe har den ligget lige over smertegrænsen på 1 dollar stykket.
Hvis aktien handles til mindre end 1 dollar stykket i 30 sammenhængende handelsdage, står der i børsreglerne, at Polestar (eller ethvert andet firma i samme situation, red.) skal smides ud af børsen.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]