Pas på derude – politiet gennemfører kæmpe færdselskontrol

Rigspolitiet sætter to uger af til at gå efter enhver trafikforseelse i en større færdselskontrol på de danske veje. Indsatsen, som går under navnet 'sikre veje', er del af et international samarbejde. 
Foto: Niclas Jessen/Rigspolitiet PR

Rigspolitiet sætter to uger af til at gå efter enhver trafikforseelse på de danske veje. Indsatsen, som går under navnet ‘sikre veje’, er del af et international samarbejde. 

“Sikre veje” er en del af en større fælles færdselskontrol i Europa, som går under navnet “Safety days”. Indsatsen begynder torsdag 16. september og slutter onsdag 22. september. Altså i ugerne 37 og 38.

Gennemsnitligt dør 70 mennesker i trafikken i Europa hver eneste dag, hvorfor Danmark sammen med de øvrige medlemslande i Roadpol med denne kampagne sigter mod at ramme bare én dag med 0 dræbte.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelse.At gå efter én dag med 0 dræbte i den europæiske trafik kan lyde som et lige lovligt optimistisk mål. Men som politiet også påpeger, så er hver eneste trafikdræbte én for meget.

Og bilister udgør desværre hovedparten af de dræbte og tilskadekommende i trafikken.

– Vi arbejder hver eneste dag for at nedbringe antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken, hvorfor vi ikke vil acceptere, at nogle trafikanter blæser på love og regler. De skaber utryghed og bringer sig selv og andre i fare, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i pressemeddelsen.

Fakta

  • 155 personer (foreløbige tal fra vejdirektoratet) mistede livet i trafikken i 2020.
  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 489 personer blev dræbt i ulykker med uopmærksomhed eller manglende orientering fra 2013 til 2018 (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes alkohol (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 33% af bilisterne bliver ofte irriteret over andres adfærd i trafikken (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 7 ud af 10 alvorlige cykelulykker sker i kryds (kilde: Rådet for Sikker Trafik

Oplysninger: Rigspolitiet.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk