Amerikanske Aircela hævder at have udviklet en metode, der lader bilister lave deres egen syntetiske benzin med strømmen fra solceller.
En opsigtsvækkende opfindelse fra amerikanske ingeniører kan potentielt ændre måden, private bilejere tanker deres køretøjer på.
Virksomheden Aircela har præsenteret en prototype på en maskine, der skal gøre bilister i stand til lave deres egen syntetiske benzin med en blanding luft, vand og strømmen fra solceller.
Det åbner for en fremtid, hvor den enkelte husstand kan blive sin egen lille tankstation.
Maskinen, som Aircela har udviklet, blev for nylig vist frem i New York. Størrelsesmæssigt kan den sammenlignes med et stort køleskab.
Den er designet med tre separate moduler, hvis form minder om hullerne i en bikube.
Teknologien i maskinen trækker kvælstof fra atmosfæren og brint fra helt almindeligt vand.
Hele processen drives af elektricitet, som ideelt set kommer fra solceller. Det vil gøre den producerede benzin syntetisk.
Aircela forestiller sig, at almindelige husstande kan anvende maskinen. Der er dog endnu ikke fuld klarhed over, hvor meget strøm og vand der reelt kræves for at få benzinen ud i den anden ende.
Det rejser spørgsmål om effektiviteten og de reelle omkostninger for forbrugeren. At drive teknologien udelukkende på solenergi vil sandsynligvis kræve en betydelig installation og ret omfattende af solpaneler.
Udfordringer og det realistiske i hjemmebrygget benzin
Mange husstande vil muligvis ikke have den nødvendige plads til et stort solcelleanlæg. Det kan begrænse udbredelsen af teknologien, selv hvis den bliver kommercielt tilgængelig.
Der er også spørgsmålet om den samlede pris for at tanke bilen via en sådan minitankstation.
Det er ikke usandsynligt, at prisen pr. liter færdig benzin vil være højere end på traditionelle tankstationer.
Det gælder især i opstartsfasen og før en eventuel masseproduktion kan presse priserne ned.
Selvom tanken om hjemmeproduceret benzin er tillokkende for mange, vil der formentlig gå en god rum tid, før vi ser den slags implementeret i husholdningerne. HVis det da nogensinde sker.
Men ingeniørernes tilgang er uden tvivl interessant. Den opfylder et ønske hos mange bilejere om større uafhængighed og potentielt grønnere brændstof. Hvor realistisk en udrulning i stor skala er, forbliver dog et åbent spørgsmål.
Erfaringen viser ofte, at teknologier, der lyder for gode til at være sande, sjældent materialiserer sig fuldt ud.
Som den blyholdige benzin, der lovede så meget, men endte med at slå sin egen opfinder ihjel. Brændstoffet blev da også forbudt. Læs mere om det her.
Fremtidens brændstof og alternativerne
Potentialet i syntetiske brændstoffer, også kaldet e-fuels, er dog noget, der forskes intensivt i globalt.
Flere bilmærker, herunder Porsche, Toyota og BMW har allerede investeret i udviklingen af e-fuels.
De ser det som en mulig vej til at bevare forbrændingsmotoren i en fremtid, hvor elbilen også er en mulighed.
Men vi behøver faktisk ikke rejse ret langt for at finde personer, der også tror på fremtiden i det syntetiske brændstof.
En af dem er den danske direktør Gorm Ellegaard. Han arbejder dagligt med udviklingen af det syntetiske brændstof. Og han mener ikke bare, at brændstoffet er en mulighed; det er decideret nødvendigt.
– Lige nu koster en liter e-fuel omkring 45 kroner. Men med den tid og den støtte, som andre dele af energisektoren har fået at løbe på, kan vi sagtens lave en konkurrencedygtig forretning.
– Det betyder også, at vi kan komme ned i nærheden af en literpris, som ligner den, danskerne kender fra benzin og diesel i dag, siger han til Boosted.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]