Elon Musk kan snart sikre sig en ny, omfattende lønpakke og flere aktier i Tesla, hvilket vil øge hans kontrol over elbilgiganten.
En ny potentiel milliard-løn til Elon Musk er på spil hos Tesla. En særlig komité i Teslas bestyrelse arbejder på en ny lønaftale til topchefen.
Det sker efter, at en tidligere, meget stor aftale om aktieoptioner blev annulleret af en domstol. Formålet med en ny aftale er at sikre Musks fortsatte engagement og potentielt øge hans ejerandel.
Komitéen, der skal se på Musks fremtidige kompensation, består af bare to personer.
Det er bestyrelsesformand Robyn Denholm og bestyrelsesmedlem Kathleen Wilson-Thompson. De skal vurdere, hvad Musk skal lønnes med i fremtiden.
De ser også på eventuel kompensation for allerede udført arbejde.
Det skriver Financial Times.
Baggrunden for den nuværende situation er en lønaftale fra 2018. Den aftale blev erklæret ugyldig i begyndelsen af 2024. På sit højdepunkt havde den en anslået værdi på op mod 1.000 milliarder danske kroner.
En domstol i Delaware i USA fastslog, at det var alt meget Dommeren mente også, at bestyrelsen havde været for kontrolleret af Elon Musk.
Ifølge dommeren optrådte bestyrelsesmedlemmerne mere som ja-sigere end som uafhængige beslutningstagere. Noget der omvendt fik Musk til at svine delstatens retssystem til på sit sociale medie X – det tidligere Twitter.
Siden dommen har der været en periode med usikkerhed om Musks fremtidige rolle og aflønning. Nu er der dog oplysninger om, at en ny lønpakke kan være under udvikling. Det viser, hvor komplekst emnet er blevet.
Elon Musk kan få endnu mere magt over Tesla
Store investorer har efter sigende kontaktet Tesla. De vil have mere indflydelse på, hvor bilmærket er på vej hen.
Tilliden til både Elon Musk og bestyrelsen har lidt et knæk. Det gælder især efter, at flere medlemmer af bestyrelsen har fået solide økomimistke genvinster ud af at sidde i toppen bilmærket.
Elon Musk tidligere gjort det meget klart, at der for ham kun er en vej. Nemlig at han får mere magt i og kontrol over Tesla.
Ifølge sydafrikaneren kræver hans plan for bilmærket, at han sidder på mindst 25 procent af aktierne.
Det er for at kunne beskytte virksomheden mod aktivistiske investorer. Det er også for at styre udviklingen af kunstig intelligens på en hensigtsmæssig måde. I hvert fald hvis man skal tro manden selv.
I dag ejer Elon Musk lige under 13 procent af aktierne i Tesla. En ny, stor aktiebaseret lønpakke vil kunne bringe ham tættere på sit mål om øget kontrol.
Bestyrelsen står nu over for et dilemma. Hvis den gamle, annullerede pakke ikke genindføres i en eller anden form, kan det blive svært. Det kan blive vanskeligt at finde et nyt alternativ, der både tilgodeser Musk og accepteres af aktionærerne.
En ny aftale vil desuden være underlagt skattereglerne i Texas. Tesla har nu sit hovedsæde registreret der. Det kan komplicere udformningen af en ny lønpakke yderligere.
Musk-kontrol får aktien til at eksplodere
Markedet ser dog ud til at have en vis tiltro til en løsning. Efter nyheden om nedsættelsen af erstatningsgruppen lækkede, steg Teslas aktie med fire procent. Over den seneste uge er Teslas aktie steget med mere end 25 procent.
Denne stigning er kommet på trods af nye, negative salgstal for bilproducenten. Elon Musk har også udtalt, at han nu igen vil dedikere mere tid til Tesla. Det sker efter en periode, hvor hans fokus har været rettet mod andre projekter.
Hvis bestyrelsen formår at udarbejde en plan, der finder opbakning, kan det få stor betydning. Elon Musk kan i sidste ende øge sin ejerandel til over 20 procent.
Med en sådan ejerandel vil han i højere grad kunne sikre sin fremtidige indflydelse i virksomheden. En virksomhed, som han var med til at bygge op fra bunden.
Teslas udvikling og Elon Musks lederskab er emner, der konstant følges tæt af både investorer og medier.
Og selvom amerikanerne stadig holder sig ovenvande, er det samme ikke tilfælde for temmelig mange af konkurrenterne. Så sent som i denne måned har to af dem måttet dreje nøglen om efter milliardstore tab. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]