De meget høje benzinpriser sætter i den grad sine spor på de danske motorveje. Faktisk har hastigheden aldrig været lavere.
Inflationen gør ondt på de danske bilister. Det kan Vejdirektoratet se på hastigheden. Den meget dyrere benzin og diesel får ganske enkelt bilisterne til at sætte hastigheden markant ned.
Det viser Vejdirektoratets seneste tal i det såkaldte hastighedsbarometer. Både på motorveje med hastighedsgrænse på 110 og 130 km/t er gennemsnitshastigheden nu rekordlav i personbiler.
LÆS OGSÅ: Efter Clarkson-nyhed: Kunder skrider fra Amazon
I december 2022 målte Vejdirektoratet således den laveste hastighed på de danske motorveje nogensinde. Altså siden man begyndte at foretage barometer-målingerne. Her var hastigheden bare 116 km/t, på de strækninger hvor der må køres 130 km/t.
Konkret er der blevet kørt med en gennemsnitlig hastighed på 111,6 og 118,5 km/t, når man renser tallene for perioder med kødannelse og andre forhold, som kan være årsag til en ikke-selvvalgt hastighedsnedsættelse. Det er 2-3 km/t langsommere end de foregående år.
Det hænger helt tydeligt sammen
– Det er ganske tydeligt for vores grafer, at det sker i marts måned, og at det hænger sammen med energiprisens udvikling og himmelflugt.
– Vi har hele året kunnet konstatere, at gennemsnitshastigheden på motorveje med 130-grænser ligger to-tre kilometer under de seneste år. Og det kan stort set kun skyldes, at det er væsentligt dyrere at tanke sin bil, siger projektleder i Vejdirektoratet Niels Moltved i en pressemeddelelse.
Niels Moltved påpeger også noget andet interessant. For selvom toppen for nu er taget af brændstofpriserne, kører folk tilsyneladende ikke hurtigere.