Nye tal: Dette er aldrig sket for elbiler før

Det strømmer ind med salgstal for nye biler fra hele verden – og det viser måske en lidt overraskende udvikling for elbiler.

Målt i antal solgte biler var 2022 det bedste år nogensinde for elbiler. Hele 7,8 millioner nye, rent elektriske biler kom på vejene i løbet af året som netop er gået. Det skriver Wall Street Journal.

Besøg vores annoncør:Monster Trucks

Det betyder, at hver tiende bil – som sidste år kom ud på de europæiske veje – kører på strøm. I Kina er det en ud af fem biler. Og det er aldrig sket før. Ifølge avisen steg salget af elbiler da også med 68 procent alene i forholdet til salget af biltypen året forinden.

LÆS OGSÅ: Bilforhandlers teori – derfor sætter Tesla vildt meget ned nu

Ser man på selve produktion hos bilfabrikkerne, sætter elbilerne sig da også på flere og flere samlebånd. Ud af den tyske bilindustris samlede produktion sidste år var 25 procent rene elbiler. I december købte tyskerne ovenikøbet flere elektrificerede biler end fossilbiler.

Reklameblok:Ser ikke det samme i 2023
Her er den primære forklaring, at den tyske regering giver store afgiftsrabatter og øvrge subsidier for at få bilisterne til at vælge elbilen. De ordninger udfases dog gradvist allerede i år.

I USA udgjorde rene elbiler blot 5,8 procent af hele bilsalget i 2022. Men det skal ses i lyset af, at elbiler i 2021 bare udgjorde 3,2 procent af det samlede salg. Allerede nu spår de fleste i bilindustrien dog, at der ikke vil være samme fart på 2023.

Over hele verden udhuler en buldrende inflation nemlig det beløb, bilkøberne har mellem hænderne. Af samme grund vil efterspørgslen på helt nye elbiler – og biler generelt – falde.

Reklameblok:

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk