Nye tal fra SOS International viser, at elbiler oftere end både benzin- og dieselbiler har behov for vejhjælp. Det er der flere forklaringer på.
Elbiler har brug for bugsering hyppigere end både diesel- og benzinbiler, viser statistikker fra SOS International.
Det skyldes ikke kun de årsager, man umiddelbart skulle forbinde elbilen og dens problemer med. Når en bil havarerer, er det altid en uventet situation.
For elbiler kan det være mere besværligt. Og mange af problemer kan ikke løses af bilisten selv.
Det kan være alt fra at få bilen startet til tekniske forhold, der gør, at den ikke kan flyttes, når batteriet er fladt. Det fastslår Kristin Charlieson, der er specialist hos SOS International AB.
– Den nye teknologi har skabt et videnshul, flere og flere ringer om mere simple problemer, som man ofte selv kan ordne, hvis man har en benzin- eller dieselbil traditionel bil. Der er ikke mange, der ringer om start eller brændstofmangel, hvis man er i nærheden af en tankstation.
Punktering og batteriproblemer er typiske årsager til, at der er brug for bugsering. Elbiler er generelt tungere, hvilket slider mere og hurtigere på dækkene.
Det er dog vanskeligt at sige præcist, hvor stor forskellen er, da bilisterne, der kører i benzin- og dieselbiler, ofte selv skifter dæk ved punktering.
Når det handler om batterier er forskellen mere markant. En benzinbil kan som regel køre videre, hvis den har fået noget benzin på.
Men en elbil med et fladt højspændingsbatteri er straks mere besværlig at flytte. Kristin Charlieson forklarer:
– Hvis du selv kan fylde brændstof på, behøver du ikke ringe efter bugsering, men du kan ikke engang selv flytte en elbil, der har et tomt højspændingsbatter.
Ifølge SOS Internationals tal udgør elbiler omtrent 12 procent af alle sager, hvor der er behov for assistance, selvom de kun udgør cirka 8 procent af alle indregistrerede biler i Sverige, hvor tallene stammer fra.
I takt med at der kommer flere elbiler på vejene, er det vigtigt, at bilisterne sætter sig ind i, hvordan deres biler fungerer, og hvordan de kan undgå problemer.
SOS International har også nogle råd til køreturen:
- Planlæg ruten: Der kan være kø ved ladestanderne i ferien. Sørg for at lade op i god tid.
- Vær opmærksom på kulden: Lave temperaturer kan betyde, at man ikke kan køre så langt. Varmeapparatet bruger også en del strøm.
- Kør økonomisk: Hvis du kører langsommere, kan du køre længere. Undersøg, hvordan koldt vejr påvirker din bilmodel.
- Hold batteriet i gang: Hvis bilen holder parkeret i længere tid, bør du køre en tur på mindst 30 minutter for at undgå, at 12-volts batteriet lader sig aflade.
- Medbring nødudstyr: Varmt tøj, mad og drikkevarer er vigtigt, hvis du strander.
SOS International oplever flere opkald efter dårligt vejr. Selv efter at det er holdt op med at være dårligt vejr, kan der stadig være glatte veje.
Læs flere artikler efter annoncerne: