Hver tiende bil i Danmark har fået fusket med kilometertælleren – viser ny undersøgelse fra Carly.
En undersøgelse fra CarTech-firmaet Carly afslører et omfattende problem på det danske brugtbilmarked: Kilometerstanden er manipuleret i hver tiende bil.
I gennemsnit viser de fuskeramte kilometertællere 42.000 kilometer færre, end bilen faktisk har kørt.
Kilometerstanden er en af de vigtigste faktorer for en bils værdi, når den sælges videre. Manipulerede kilometertal betyder, at brugtbilkøbere risikerer at betale en overpris på mange tusinde kroner – ofte uden at ane uråd.
Ifølge Carly kan svindel med kilometertællere koste køberen flere hundredetusinde kroner i værditab og uforudsete reparationer.
Carly har diagnosticeret mere end 60 millioner biler globalt og kan konstatere, at kilometermanipulation er et udbredt problem i hele Europa – og Norden er ingen undtagelse.
Et udbredt problem med kilometerfusk i hele Europa
Undersøgelsen viser, at kilometertællere i gennemsnit er skruet 42.000 kilometer tilbage, hvilket giver en kunstigt oppustet værdi af bilen.
Det betyder ikke kun en økonomisk risiko for køberen, men kan også medføre sikkerhedsmæssige problemer, hvis bilen har kørt langt flere kilometer, end servicehistorikken antyder.
På Bilbasen.dk kan to identiske Skoda Enyaq 80 iV Suite 5d fra 2021 have en prisforskel på op til 110.000 kr., alene baseret på kilometertallet. Biler med 30.000-50.000 km koster i gennemsnit 274.000 kr., mens biler med 80.000-100.000 km i snit koster 250.000 kr.
Det illustrerer, hvor stor en økonomisk gevinst der kan være for sælgeren ved at manipulere kilometertallet – og hvor meget en køber risikerer at miste.
Fusk med kilometertællere er ikke bare let at udføre, det er også svært at opdage. En bil, der har fået skruet kilometertallet tilbage, kan være praktisk talt umulig at gennemskue med det blotte øje.
Hvis svindlen opdages efter købet, kan det desuden være svært at bevise, at sælgeren har kendt til det, hvilket gør det vanskeligt at få erstatning.
For at undgå at blive snydt anbefaler eksperter, at man altid tjekker bilens historik grundigt, før man køber den. En gennemgang af tidligere synsrapporter, servicebog og digitale kilometertjek kan hjælpe med at afsløre uoverensstemmelser i kilometertallet.
Derudover kan en ekstern diagnostik som Carlys løsning hurtigt afsløre, om kilometertallet er blevet manipuleret.
Manipulation af kilometertællere er en form for svindel, der koster bilkøbere dyrt. Med et øget fokus på problemet kan flere forhåbentlig undgå at blive snydt, når de investerer i en brugt bil.
Læs flere artikler efter annoncerne: