Nye takster: Så meget stiger fartbøderne fra nytår

Arkivfoto: presse-fotos.dk

Ikke siden 2012 er der ændret på fartbøderne. Men en ny lovændring betyder, at det fra på lørdag bliver dyrere at køre for stærkt i Danmark.

Det er sådan set dyrt nok at overtræde færdselsloven i Danmark. Men fra nytår bliver det endnu dyrere.

Det er nemlig resultatet af en lovforslag, som er del af politiaftalen for 2021-23. Helt konkret betyder ændringen, at alle fartbøder stiger med 20 procent i det nye år.

Og det giver god mening. I hvert fald hvis man spørger hos FDM. For skal bøderne have en præventiv virkning, skal taksterne også sættes i vejret, lyder meldingen.

Artiklen fortsætter efter reklamerne:– Men merindtægten fra bøderne bør naturligvis gå til bedre trafiksikkerhed og mere synligt politi på vejene, lyder det fra chefkonsulent Dennis Lange i en pressemeddelse.

Lige nu er den laveste fartbøde på 1.000 kr. Men fra nytår vil mindstebeløbet altså være 1.200 kr.

Bilkøbere sikret bedre
Men at fartbøderne bliver større er ikke det eneste, der sker på lovfronten i det nye år. I den lidt mere positive ende af skalaen kommer en anden lovændring faktisk bilisterne til gode.

Artiklen fortsætter efter videoen:

I hvert fald dem der køber biler hos de danske bilforhandlere. For fra nytår er dækker den såkaldte ‘formodningsregel’ ét år. Som det er nu gælder reglen kun seks måneder efter købet.

Det betyder lidt forenklet sagt, at hvis en bil fejler noget inden for det første år efter købet, kan forbrugeren – altså bilisten – nu regne med, at fejlen også var tilstede, da bilen blev købt.

– En længere formodningsregel vil ikke bare stille forbrugerne bedre, men forhåbentligt også sikre, at bilerne, de køber, er i bedre stand, lyder det i pressemeddelsen.

FDM havde også gerne set reklamationsrettet forlænget i forhold til den nuværende periode på to år. Men det er ikke med i den politiske aftale.

Flere billeder: presse-fotos.dk

Reklame-video:


Bjørn Skjærup er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? så skriv til bj@boosted.dk