Nu kan tyve stjæle Tesla’er uden nøglerne


Norsk politi ved endnu ikke, hvordan nogle tyve har båret sig ad med at stjæle Tesla’er. Nøglerne havde de nemlig ikke fingerne i. 

Natten til torsdag i denne uge fik to norske Tesla-ejere stjålet deres biler, som stod parkeret foran private hjem i den østlige del af landet. I begge tilfælde drejer det sig om Model S-udgaver, og ingen af bilerne har tyvene stjålet med nøglerne.

Politiet formoder, at professionelle tyve står bag, derfor advarer man nu nordmænd med lignende biler.

En metode der er set før
Til Dagbladet siger indsatsleder Jon Erik Nygård, at man ikke præcis ved, hvordan bilerne er blevet stjålet. Ikke desto mindre ser det ud til, tyvene har brugt en metode, som politiet har set benyttet før. Eller i hvert fald en afart.– Vi har tidligere set, at der er brugt noget, der forstærker signalet fra nøglekortet, som ejerne har haft liggende inde i boligerne ikke så langt fra bilerne.

Det Nygård beskriver er en velkendt metode kaldet et Signal Amplification Relay Attack – eller SARA. Det betyder i korte træk, at tyvene bruger et apparat, der opfanger og forstærker signalet fra bilens elektroniske nøgle.

LÆS OGSÅ: SNUPPET I 70-ZONE: BILIST SKAL 20 DAGE I FÆNGSEL

Sådan en forstærker fungerer så godt, at den kan opfange nøglesignalet inde fra et hus. Og herfra kan tyvene bruge det signal til at narre bilen til at tro, at nøglen er lige i nærheden. Selvom den faktisk ikke er det. Alternativt har nogle tyve formået at sende signalet videre til en anden person, som står lige ved siden af den enkelte bil.

Det handler om kryptering
På den måde kan tyvene køre ubemærket – og meget lydløst – fra stedet. Helt uden at bryde ind i noget.

– Vi synes, det er ærgerligt at høre, at to kunder har oplevet at få stjålet deres bil. Desværre er der ikke noget, der giver fuld beskyttelse mod alle former for biltyveri, men Tesla har udrullet en række sikkerhedsforbedringer såsom PIN to Drive, siger Even Sandvold Roland fra Tesla i Norge.

PIN to Drive er en funktion, der kræver, at brugeren indtaster en pinkode, før bilen starter.

Roland fortæller, at tyverierne primært rammer Model S produceret før juni 2018. Herefter blev modellens nøgler nemlig udstyret med en stærkere krypteringsform. Ifølge Tek.no skulle det også være muligt for ejere af ældre Model S’ere at købe den form for ‘ekstra’ kryptering

Tesla-ejere er ikke de eneste, som i øjeblikket ser deres biler forsvinde på den måde. Norsk politi oplyser, at man kender til både Audi, BMW, Mercedes og Range Rover-modeller, der stjæles på samme måde.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk