Nu jagter Færdselsstyrelsen forureningen fra kørende biler

Færdselsstyrelsen har fået et nyt våben i jagten på tunge køretøjer, som forurener for meget
Foto: Presse-fotos.dk

1. september fik Færdselsstyrelsen et nyt våben i jagten på de tunge køretøjer, der forurener, mere end de må.

Flere billeder: presse-fotos.dk

Fra 1. september 2021 går jagten for alvor ind, når Færdselsstyrelsen for første gang tager nyt våben mod forurening i brug.

Det skriver Færdselsstyrelsen i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Der er tale om såkaldt plume chasing-udstyr, som styrelsen nu har fået monteret på en af sine biler til vejsidesyn. Med udstyret bliver det muligt at måle forurenende udstødning fra tunge køretøjer, mens de kører.

LÆS OGSÅ: Nu skyder politiets laser længere – skal stoppe fartsyndere tidligere

– Vi skal ikke finde os i køretøjer, som udleder mere NOx end tilladt – uanset om det sker på grund af uagtsomhed eller manipulation. NOx er både miljø- og sundhedsskadeligt, siger siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelsen.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Ministeren fortsætter.

– Med Færdselsstyrelsens nye udstyr er det nu muligt at kontrollere udstødningsgassen under kørsel, så vi kan begrænse udledningen og ikke mindst fange dem, der snyder. Med det nye udstyr understreger vi Danmarks førende position på området. Det kan vi kun være stolte af,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Færdselsstyrelsen har i første omgang fået leveret ét af to bestilte sæt plume chasing-udstyr, som kan flyttes rundt mellem styrelsens biler. Styrelsen forventer at tage det andet sæt i brug i løbet af efteråret 2021.

Et vejside-syn?
Noget Færdselsstyrelsen foretager hvert år for et antal tunge køretøjer svarende til 5 procent af tunge køretøjer indregistreret i Danmark, godt 5.300 i 2021. Vejsidesynet omfatter både danske og udenlandske køretøjer på de danske veje.

Her kontrollerer styrelsens inspektører for fejl, der kan få indflydelse på færdselssikkerheden og overtrædelser af miljøkrav til tunge køretøjer. Ved væsentlige eller farlige fejl og mangler vil et køretøj enten blive pålagt syn eller få nedlagt kørselsforbud. Ligeledes kan styrelsen overlade køretøjet til politiet.

Plume chasing er det seneste værktøj, styrelsen tager i brug for at skabe det mest sikre og effektive vejsidesyn. Tidligere i 2021 fik Færdselsstyrelsen med samme formål monteret udrykningsblink på én af sine biler som en del af en forsøgsordning på området.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk