Nordjyde vil gøre turen over Storebælt gratis

Trafik over Storebælt
Foto: Sund & Bælt

Storebæltsbroen åbnede for trafik i 1998, og lige siden har det kostet at passere mellem Fyn og Sjælland. Men det skal være slut nu, mener nordjyde, som har stillet et borgerforslag.

Den kostede 21,4 milliarder at bygge. Altså i 1998-kroner. Og selvom det snart er et kvart århundrede siden, at Storebæltsbroen åbnede for trafik. Så koster det stadig at køre over broforbindelsen.

Men det skal være slut nu. Det mener i hvert fald Bent Thodsen fra Hanstholm. Så den 22. januar i år satte han sig for at lave et borgerforslag om netop det.

– Der er en urimelighed i, man laver sådan en betalingshindring. At man sætter en bom op og kræver betaler. Det begrænser mobiliteten, siger Bent Thodsen til TV Midtvest.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Alene sidste år betalte bilister og motorcyklister omkring tre milliarder kroner for at komme frem og tilbage over broen. Og faktisk har bilisterne betalt så meget i broafgift, at broen for længst kunne være betalt ud. Det er den bare ikke blevet.

I stedet har staten, som vi tidligere har beskrevet her på Boosted, trukket milliarder af kroner i udbytte ud af broen. Og første januar i år blev det faktisk også dyrere at køre over Storebælt.

FDM: Bilister betaler i forvejen milliarder i afgifter
Og det er ikke kun Bent Thodsen, som kan se det urimelige i det. Også FDM synes, det er en fejl.

– Danskerne betaler mere end 50 milliarder i bilafgifter hvert år. Det betyder, mener vi, at man ikke skal have sådan en Storebælts-told, siger afdelingsleder hos FDM Torben Lund Kudsk til TV Midtvest.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Onsdag formiddag har 8.315 med deres digitale signatur valgt at støtte Bent Thodsens borgerforslag. Nordjyden skal nå 50.000 underskrifter inden 28. juli, hvis Folketinget skal tvinges til at se på sagen.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk