Miljøorgan raser mod elbiler – “Det er spild af ressourcer og en blindgyde’

Foto: Unsplash.com

At satse blindt på elbiler er ikke bare spild af ressourcer, det kommer heller ikke miljøet til gode, skriver Ivan Lund Pedersen fra miljøorganisationen NOAHs Trafik-gruppe i et åbent brev.

Det kommer hverken miljøet eller klimaet til gode blindt at satse på elbiler. I hvert fald ikke hvis man spørger Ivan Lund Pedersen fra miljøorganisationen NOAHs Trafik-gruppe og Poul Kattler fra Rådet For Bæredygtig Trafik.

Annonce for Danmarks største bilmesse:

LÆS OGSÅ: Så gik den ikke længere: Tesla sætter prisen op

I et åbent brev kalder de politikernes og elselskabernes fremstød for elbilen for hysteri. Et hysteri der ikke kommer andre end bil-industrien til gode. Ivan Lund Pedersen og Poul Kattler tager udgangspunkt i Volvos egne tal. Det svensk-kinesiske mærkes egen opgørelse tegnede allerede i 2021 et mindre rosenrødt billede af elbilen.

– Hvis man bruger Volvos tal og regner med 1 million elbiler, så er klimaaftrykket ved produktion af disse biler med tilhørende batterier omkring 25 mio. ton CO2e. Før de har kørt en eneste kilometer!

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Skift IKKE de eksisterende biler ud
Alligevel slås politikerne fortsat om overbyde hinanden på elbilens vegne, mens elselskaberne – også herhjemme – giver elbil-kunderne den ene rabat efter den anden.

Skal man virkelig gøre noget for klimaet, mener både Ivan Lund Pedersen og Poul Kattler, bør man satse på andre transportformer.

– Og når man ser på kørslen i elbiler, er det kun, hvis man forestiller sig, at el-bilejere kun lader deres strøm op, når vinden blæser, og der er overskudskapacitet i elsystemet, at der er en markant klima-fordel ved elbiler. Den reneste energi er i øvrigt som bekendt den, der ikke bruges.

– Det mest klimavenlige er at satse på elektrisk kollektiv transport, elcykler og cykler.

Reklameblok:

Det nytter heller ikke noget at udskifte eksisterende benzin-og dieselbiler. I hvert fald ikke før tid. Før de ikke kan mere.

– Og så bruge den eksisterende meget store bilpark mere fornuftigt med mindre kørsel og lavere hastigheder.

– Der er brugt masser af ressourcer på at producere de eksisterende biler – selvom det er mindre en elbiler – men at udskifte dem før de er udtjente er tåbeligt spild af ressourcer.

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk