Bjarne Woetmanns nye Suzuki Swift er udstyret med det lovpligtige ISA-system. Han mener, at fartbegrænseren ødelægger køreglæden og skaber farlige situationer i trafikken med konstante alarmer.
Bjarne Woetmann er frustreret over sin nye Suzuki Swift fra 2025.
Egentlig er det ikke bilen som sådan, der er problemet. Mere den lovpligtige fartbegrænser kaldet Intelligent Speed Assistance, som den er udstyret med.
Det er en fartbegrænser, der nu er standard i alle nye biler.
Men på grund af systemet har Bjarne Woetmann mistet køreglæden fuldstændigt i den ellers nye bil.
Det fortæller han til Boosted.
– Vi har fortrudt, at vi købte ny Swift. Vi havde en tilsvarende, men ældre model i 10 år. Og det er den bedste bil, vi nogensinde har haft.
– Men nu har vi købt en nyere model. Og det fortryder vi da godt nok.
Bjarne Woetmann har haft kørekort og bil siden 1971 og beskriver ISA-systemet som det værste, han har oplevet bag rattet.
Faktisk går systemet ham så meget på nerverne, at han har gjort to ting meget klart for sig selv – aldrig mere en ny Suzuki, og aldrig mere en ny bil.
De nye biler stjæler ganske enkelt for meget af opmærksomheden på vejene med deres sikkerhedssystemer. ISA kan slås fra. Men det skal gøres fra gang til gang, og det er ulovligt at gøre permanent.
Men de forbandede alarmer, som Bjarne Woetmann kalder dem, stjæler ifølge ham den opmærksomhed, der egentlig burde være på trafikken.
Bjarne Woetmann har delt en konkret oplevelse med Boosted. Her kørte han 80 kilometer i timen grundet vejarbejde, hvilket var korrekt skiltet.
Pludselig alarmerede bilen med beskeden om maksimalt 50 kilometer i timen, ledsaget af en “BIIP, BIIP, BIIP”-lyd.
Årsagen var en sidevej til motorvejen med en hastighedsgrænse på 50 kilometer i timen. “Totalt vanvittigt”, konkluderer han.
ISA-systemets udfordringer og bilisternes oplevelser
ISA-systemet har været et lovkrav i alle nye bilmodeller, som sælger inden for EU, siden 6. juli 2024. Det er designet til at advare bilisten, så snart bilen kører blot én kilometer i timen for stærkt i forhold til den gældende hastighedsgrænse.
Systemet kan ikke slås permanent fra. Hvis en bilist ønsker at køre uden advarslerne, skal ISA-funktionen deaktiveres manuelt ved starten af hver eneste køretur.
Det er netop den procedure, Bjarne Woetmann sætter spørgsmålstegn ved.
– Jeg har læst mig til, at det skal gøres hvergang man starter bilen, men hvordan?, spørger han og tilføjer:
– Jeg har har læst at man kan finde en app der kan slå det fra.
Boosted har dog ikke kunne finde den omtalte app, som kan slå systemet fra permanent. Det er dog muligt at gøre. Men det kræver kodning, som ikke er lovlig.
EU har store forventninger til ISA. Målet er, at systemet alene skal kunne reducere antallet af dødsfald på de europæiske veje med 20 procent. Desuden forventes det at mindske antallet af tilskadekomne i trafikken med 30 procent.
På trods af de gode intentioner er der eksperter, som udtrykker bekymring. De advarer om, at systemet, som det fungerer nu, potentielt kan være farligt.
Det skyldes blandt andet risikoen for fejlagtige advarsler eller en forstyrrende effekt på førerens opmærksomhed.
ISA-teknologien benytter typisk kameraer til at aflæse vejskilte og GPS-data til at bestemme den aktuelle hastighedsgrænse.
Udfordringen opstår, når systemet fejlfortolker skilte eller reagerer på skilte, der ikke er relevante for den vej, bilen befinder sig på, som i Bjarne Woetmanns motorvejseksempel.
ISA: sikkerhed kontra frustration
Debatten om ISA handler derfor om balancen mellem øget trafiksikkerhed og den reelle brugeroplevelse.
For bilister som Bjarne Woetmann er systemet i sin nuværende form kun en kilde til frustration.
Hans frustration understreger en kløft mellem teknologiens formål og dens praktiske anvendelse i hverdagen for bilisterne.
Den nye Suzuki har da også allerede fået Bjarne Woetmann til kortvarigt at overveje, om det er muligt at lade handlen gå tilbage.
– Men det har jeg ikke råd til. Det vil jeg miste tusindevis af kroner på. Og som folkepensionist går den slags bare ikke, fortæller han til Boosted.
Det er dog ikke kun i Danmark, at Suzukis måde at integere det lovpligtige udstyr på skaber frustrede bilister. Det er også tilfældet i England.
Systemet slås dog fra på samme måde, uanset om bilen er højre- eller venstrestyret. Det er dog meget besværligt, som videoen her understreger.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]