Disse bilister advares: Prisen kan stikke helt af

Arkivfoto: presse-fotos.dk

I løbet af de sidste tyve år er det kun sket få gange før, at diesel har været dyrere end benzin. Og nu lige har forskellen aldrig været større.


Efter måneder med nærmest daglige prisstigninger begyndte literprisen for både diesel og benzin i september at falde igen. Men det var en kort fornøjelse. For nu er priserne igen på vej op. Og det især for dieselen.

LÆS OGSÅ: Så skete det – nu er der 100.000 af disse biler i Danmark

Faktisk har forskellen i literprisen mellem de to brændstoftyper aldrig været højere. Med benzin til 16,69 kr. literen og diesel til 17,59 kr. er forskellen næsten én krone ifølge Drivkraft Danmark som overvåger brændstofpriserne herhjemme.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
. Den større forskel i dette årtusinde, og faktisk er det kun tredje gang siden år 2000, at dieselen i det hele taget er dyrere end benzin.

Et dansk fænomen
Hvornår prisudviklingen igen vender, tør ingen eksperter rigtig komme med et bud på. Ikke engang et forsigtigt et af slagsen. Men til TV2 vil Peter Rasmussen, der er brændstofsdirektør og olieekspert hos Circle K, gerne forklarer hvorfor, diesel nu er dyrest.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:


Det er nemlig lidt af et særpræget dansk fænomen, at diesel i det hele taget kan være dyrere end benzin. For godt nok er dieselolie dyrere at forarbejde, men på grund af de danske brændstofafgifter er diesel oftest det billigste ude på tankstationerne.

Hænger sammen med den dyre gas
Noget andet at prisen på diesel faktisk også hænger sammen med prisen på gas. Omend mere indirekte, end vi ser det med andre energiformer. Prisen på gas, som er virkelig høj i øjeblikket, får nemlig flere til at bruge dieselgeneratorer til opvarmning. Eksempelvis af boligen.

Og det får helt generelt prisen på diesel til at stige. Der kan simpelthen ikke produceres nok til at dække efterspørgslen. I hvert fald ikke til en pris der holder dieselen billigere end benzin i Danmark.

– Vi kan komme til at se nogle dieselpriser, der stikker fuldstændig af, siger Peter Rasmussen til TV2.

Sker det vil det især være på grund af et øget olieforbrug i Tyskland, hvor man ellers køber meget russisk naturgas.

Artikler og reklamelinks:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk