Reklame:

Koster 1.000 kr. i bøde pr. fejl – men danske bilister skider på reglen

Det er tilsyneladende mere end svært for danske bilister at huske lyset på bilen. Også selvom vi allerede er kørt ind den mørke tid på året. Nu advarer SOS Dansk Autohjælp bilisterne. 

Efteråret er lig med korte, mørke dage. Vådt vejr og risiko for tåge. Når sigtbarheden i trafikken er lav, er der ekstra god grund til at være opmærksom på sine lygter.

– Vi kender nok alle synet af en bil med slukkede baglygter. Det kan medføre farlige situationer i trafikken med hårde opbremsninger og risiko for uheld, siger Anette Bjørn Juncher, der er vagtcentralchef for SOS Dansk Autohjælp.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:

Artiklen fortsætter her:

SOS Dansk Autohjælp opfordrer derfor alle bilister til at give bilen et lygtetjek, nu hvor efterårsmørket har meldt sin ankomst.

– Vi opfordrer til, at man bruger en halv time på at gennemgå lygterne og få opfrisket, hvordan de virker, og hvad de forskellige symboler på knappen til indstilling af kørelyset betyder, lyder det fra Anette Bjørn Juncher i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Pers bil var ‘døden nær’ – Peugeot i Danmark nægter at hjælpe

Det er en god ide at tjekke bilens lygter i de forskellige indstillinger, mens det er mørkt. På den måde ses det let, om lygterne er defekte. Eller om der er gået en pære eller lignende.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:

Artiklen fortsætter her:

Hvad siger færdselsloven?
Det er lovpligtigt at køre med kørelys på bilen døgnet rundt. Mens det er lyst og sigtbart, må man godt køre med slukkede baglygter.

Men der skal være lys i baglygterne i lygtetændingstiden. Det vil sige mellem solnedgang og solopgang samt når vejret er usigtbart.

Det koster i øvrigt 1.000 kr. at ‘glemme’ at tænde lyset på bilen i lygtetændingstiden. Men faktisk kan det kan faktisk blive endnu dyrere.

Reklameblok:


For politiet er i deres gode ret til at gå efter hver enkelt lygtefejl. Det koster også 1.000 kr. Altså pr. styk.

Gode huskeregler om lygtetænding

  • Tjek om dine baglygter er defekte eller lyser fint op
  • Tjek forlygter, nærlys skal lyse mindst 30 meter frem
  • Genopfrisk symbolerne på knappen til indstilling af kørelys i bilen, så du har styr på, hvilket lys der passer til hvilke symboler
  • Sørg for at lygterne er rene

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over ni år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Reklame:

Nyeste artikler

Reklame:

Motorsport

Læs også

Husk det nu

Reklame:

Har du læst?

Gratis artikler

Har du læst?