Kommunerne skovler lille milliard ind for parkering

Selvom de danske kommuners indtægter for parkering faldt en smule sidste år, skovles der stadig penge ind i parkeringsbetaling- og bøder. 
Foto: Andras Vas

Selvom de danske kommuners indtægter for parkering faldt en smule sidste år, skovles der stadig penge ind i parkeringsbetaling- og bøder. 

Under coronakrisen var der klart færre biler på de danske veje. Alligevel viser en ny opgørelse, at kommunerne i samme periode skovlede penge ind i for parkeringsbetaling og på p-bøder.

LÆS OGSÅ: Regeringen: Nu må benzinbiler forbyde i byerne

FDM skriver, at kommunerne sidste år opkrævede 885 millioner kroner for parkering. Og selvom det lyder som svimlende mange penge, så er det faktisk en smule lavere, end det kommunerne fik ind i 2019.Her lød beløbet nemlig på hele 917 millioner kroner.

Her kommer pengene fra
Af de 885 millioner kroner kommer cirka 670 af millionerne fra betaling for parkering, mens de resterende 215 millioner er p-bøder.

Det er ikke overraskende, men det er især fra Københavnsområdet at parkeringspengene strømmer ind i de kommunale kasser. Herefter følger byerne Aarhus, Frederiksberg og Aalborg.

Ifølge FDM stod Københavns Kommune alene for de 591 millioner af kronerne, som bilister har betalt for parkering i løbet af 2020. Men det er ikke fordi pengene får lov at arbejde til gavn for borgerne.

– Kommunerne får hvert år mange millioner ind fra parkering, men de har gennem årene forsømt at bruge dem på bedre parkeringsfaciliteter. I stedet ligner pengene en kalkuleret indtægt, der går til alt muligt andet, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.

Så mange penge kommunerne i Top 5 ind fra parkering:

  • København: 591.100.000 kr.
  • Aarhus: 73.871.486 kr.
  • Frederiksberg: 68.712.164 kr.
  • Aalborg: 36.354.781 kr.
  • Odense: 20.712.030 kr.

    Kilde: FDMBjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk