Når en plastikkofanger koster på den forkerte side af 21.000 kroner, bliver selv kinesiske elbiler med mindre skader skrottet, siger ophugger.
Rettelse 03.03.25:
Til Boosted oplyser Wismo Group, der importerer Hongqi i Danmark, at der er indregistreret 353 Hongqi E-HS9 i Danmark. Af artiklen fremgang et tal på 15 biler. Boosted har bekræftet tallet og rettet fejlen.
Kinesiske elbiler med mindre skader ender ofte som skrot, da reservedelene er uforholdsmæssigt dyre. Et problemer der påvirker både ejere og forhandlere.
Elbiler fra Kina vinder frem popularitet på grund af ofte meget lave priser og omfattende udstyrspakker. Men bagsiden af medaljen viser sig, når uheldet er ude, og der er behov for reservedele.
Reparation af kinesiske elbiler kan være så stor en økonomisk bryde, at det ikke kan betale sig. Priserne på reservedele er markant højere sammenlignet med andre bilmærker.
Eksperter i reservedele har observeret, at adskillige biler bliver skrottet, selvom skaderne er begrænsede. Det skyldes primært de høje omkostninger ved reparation.
Karl Morten Dalen fra Grønvolds Bil-Demontering bekræfter, at prisniveauet generelt er steget for de fleste bilmærker. Men visse kinesiske producenter, især Hongqi, har priser, der er helt uforholdsmæssige.
Det skriver norske Motor.
Et eksempel er Hongqi E-HS9, en luksuriøs elbil fra Kina. en ny bagklap koster 26.000 kroner, en kølergrill 18.000 kroner, én dør 30.000 kroner, mens en bagkofanger i plastik løber op i 21.000 kroner plus det løse.
Priser der er langt højere end for tilsvarende reservedele til andre bilmærker. En dør til en Audi koster i gennemsnit 17.000 kroner, mens en bagdør til en Tesla Model X runder 11.000 kroner.
De høje priser skaber problemer for både bilforhandlere og værksteder. Nogle forhandlere er nødt til at tage reservedele fra bilerne, der endnu ikke er solgt, for at kunne hjælpe kunderne nu og her.
Hongqis importør i Norge Motor Gruppen argumenterer med, at priserne afspejler bilens eksklusivitet og begrænsede produktion. Derudover fremhæver de brugen af dyrere materialer som aluminium og de seneste års stigning i fragtomkostninger.
Men det er ikke kun Hongqi, der vil have mere for de samme reservedele. William Thoresen fra Delespesialisten ser en generel tendens til stigende priser på bildele.
Han forklarer, at flere faktorer spiller ind, herunder valutakursudsving, pandemien og andre globale begivenheder. Men prisforskellene mellem forskellige bilmærker er betydelige.
Tyske og japanske producenter har ofte billigere reservedele, da deres biler er designet til at være nemme at reparere. Kinesiske bilmærker derimod har generelt dyrere dele og reparationer.
De høje omkostninger til reservedele kan tvinge nogle bilejere til at skrotte deres biler i stedet for at reparere dem.
Karl Morten Dalen har set adskillige eksempler på biler, der er blevet skrottet med mindre skader, fordi reparationerne er for dyre.
– Vi ser biler blive skrottet, selvom de kun har mindre skader,” siger Dalen.
– Det er for dyrt at ordne dem, og nogle ejere har endda udestående lån på bilerne, når de afleverer dem til skrotning.
Årsagen til de høje priser på reservedele til kinesiske elbiler er kompleks. Men resultatet er, at mange forbrugere kan blive økonomisk ruineret af en spids bule.
Herhjemme er Hongqi-salget næsten usynligt. Den danske importør solgte 353 i løbet af hele 2024. I januar 2025 er det blevet til to biler. Nogle ejere følger sig endda snydt. Læs mere om det her.
Læs flere artikler efter annoncerne: