Det kinesiske kommunistparti kritiserer nu landets egne bilmærker for at omgå reglerne og sælge nye biler, ofte elbiler, som brugte.
Kinas bilmærker er kommet i strid modvind. Det kinesiske kommunistparti kritiserer nu branchen kraftigt.
Det er nemlig kommet frem, at branchen sælger nye biler som brugte for at omgå reglerne. Det er en praksis, der især har involveret nye elbiler.
Metoden er simpel og effektiv. En helt ny bil registreres og sælges umiddelbart efter som “brugt”.
Salget sker til en lavere pris end den officielle listepris. Bilmærkerne bruger metoden til at rydde ud i enorme lagre af usolgte biler. Ofte kører de biler på strøm.
Kritikken kommer fra den højeste politiske myndighed. Kommunistpartiet kalder via den statskontrollerede avis Folkets Dagblad, ligefrem metoden for regulær svindel.
Da avisen er talerør for det kommunistiske parti, er kritikken en direkte ordre fra landets ledelse.
Avisen lægger ikke fingre imellem i sin kritik.
– Denne skjulte form for prisreduktion ødelægger den normale markedsorden og er et klart eksempel på den regressive udvikling i den kinesiske bilindustri, skriver Folkets Dagblad ifølge Reuters.
Den partiloyale avis fortsætter den hårde tone i sin leder.
– Hvis markedsreglerne håndhæves korrekt, vil der ikke blive solgt flere ubrugte brugte biler, tordner avisen.
Kritik fra bilindustrien selv
Utilfredsheden findes dog ikke kun på de politiske bonede gulve. Internt i den kinesiske bilbranche er der også modstand mod den kreative salgsmetode.
En af de fremtrædende kritikere er formanden for bilproducenten Great Wall Motors, Wei Jianjun. Han har offentligt taget afstand fra og fordømt processen.
Det har fået Kinas handelsministerium til at reagere. Ministeriet har for nylig afholdt møder med de kinesiske bilproducenter for at adressere problemet.
Baggrunden for hele situationen er et stort økonomisk pres i Kina. Landet kæmper med deflation, hvilket betyder, at priserne generelt falder, fordi efterspørgslen er lav.
Mange virksomheder i flere sektorer sænker derfor deres priser. De frygter et massivt overudbud af varer og en svag købelyst hos forbrugerne. Amerikanske toldsatser har desuden lagt et yderligere pres på den kinesiske økonomi.
Bilmærkerne truer deres egen udvikling
Bilmærkerne i Kina lider i særlig grad under en enorm overkapacitet, og det er den, de forsøger at afhjælpe. Men ifølge det kommunistiske parti er løsningen kortsigtet og skadelig.
Salgstricket er måske en hurtig måde at reducere lagrene på. Men partiet advarer om de langsigtede konsekvenser for branchen.
Metoden reducerer nemlig profitmarginerne markant. Det øger tabene for bilmærkerne.
I sidste ende gør det situationen endnu sværere for bilmærkerne. Det bliver vanskeligere at finde penge til at investere i forbedret produktkvalitet, som for nogle mærker halter alvorligt.
Flere eksperter har da også allerede advaret, om at flere bilmærker vil gå under, fordi konkurrencen i Kina er så hård.
I første omgang er det dog især de vestlige mærker, der er presset. Det er dog ikke det samme, som at Kinas egne er urørlige. Et af dem er netop flygtet fra sit hovedkvarter i ly af natten. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]