Økonom: “Inden for en uge koster en liter benzin 20 kr.”


Prisen på en tønde råolie steg mandag morgen med 10 procent. Og det kommer de danske bilister til at kunne mærke.

Olieprisen er på sit højeste siden 2008. Det sker efter, at USA’s udenrigsminister søndag fortalte, at man overvejede at forbyde importen af russisk olie. Allerede mandag morgen betød det, at en tønde råolie kostede 130 dollars. Fredag i sidste uge var prisen 115 dollars.

Og ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, som Finans.dk har talt med, er det ikke urealistisk, at en liter benzin (oktan 95) lige om lidt koster 20 kr. For hvis amerikanerne boykotter russisk olie, vil prisen på den resterende olie løbe op i 150 dollars pr. tønde, og det får altså prisen ved tankstationerne til at banke i vejret.

Også selvom amerikanerne faktisk endnu ikke har besluttet at boykotte den russiske olie. Investeringsøkonomen siger, ‘at det nu vil gå fra meget slemt til langt værre’.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
I øjeblikket forhandles der om en ny atom-aftale med Iran, og det vil potientielt kunne give iranernes olie adgang til verdensmarkedet igen. Men selv hvis det sker, vil det ikke være nok til at dække behovet. Russisk råolie dækker cirka 7 procent af det gobale udbud, skriver finans.dk

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk