I Norge kan salget af fossilbiler stoppe allerede næste år

I Norge sælges der nu langt flere nye elbiler end benzin- og dieselbiler.
Foto: Wiki Commons

Nordmændene får rigeligt med støtte til at købe elbiler. Faktisk så meget at den sidste nye fossilbil i landet kan være solgt allerede næste år.

De første otte måneder af 2021 topper elbiler salgslisterne i Norge. Faktisk er de første 14 pladser indtaget af elbiler. På 15. pladsen kommer én hybridbil. Den mest populære fossilbil er Volkswagen Tiguan, som på en 38. plads halter gevaldigt efter.

Og derfor vurderes det nu, at den sidste nye fossilbil kan være solgt i Norge allerede til april næste år. Hele tre år før den norske regering har lagt op til at forbyde nye fossilbiler.

En del af forklaringen skal findes i den enorme støtte elbils-bilister får fra den norske statskasse. Ikke alene er elbilerne afgiftsmæssigt markant billigere end fossilbiler i landet.Faktisk er der ingen afgifter på elbiler i Norge.

Norske elbilsbilister kan også lade gratis, ligesom de må køre i busbaner, ligesom ejerne heller ikke betaler ejerafgift. Desuden er det billigere for elbiler at køre på landets betalingsveje.  Infrastrukturen – altså andelen af ladestandere og deraf lynladere – er også noget bedre end i eksempelvis Danmark.

Omvendt får nordmændene også penge for at købe fossildrevne biler – de skal bare have veteranstaus. Læs den historie her.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk