Hvornår må politiet tage dit kørekort?

Arkivfoto: presse-fotos.dk

Hvor meget skal man egentlig dumme sig i trafikken for at miste kørekortet? Et helt reelt spørgsmål som vi her i artiklen svarer på.

Der er sagt og skrevet meget om vanvidsbilister, der kører vanvidskørsel, siden færdselsloven blev strammet 31. marts sidste år. Og nu hvor vi nærmer os årsdagen for den måske nok mest omtalte lov i 2021, synes vi, det er på sin plads med en oversigt.

For hvornår mister du egentlig kørekortet? I udgangspunktet er der to måder, du kan miste din førerret på. Det færdselsloven kalder betinget og ubetinget. Sidstnævnte er klart den værste sanktion. Især hvis du lever af dit kørekort.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Men helt overordnet skelnes der på to måder – betinget og ubetinget

DEN BETINGEDE FRAKENDELSE

Hvis du kører mere end 60 procent for hurtigt  eller over 160 km/t: Så ryger dit kørekort betinget. Det vil sige, at du faktisk godt kan beholde dit kørekort. Men det kræver, at du består en ny teori- og køreprøve i første forsøg. Sker det ikke, inddrager politiet din førerret på stedet, indtil du har bestået prøverne.

I den mellemliggende tid må du selvfølgelig ikke køre bil. Gør du det alligevel, straffes du som enhver anden, der ikke har kørekort. Det vil sige med en bøde på 8.400 kr. (1. januar blev alle færdselsbøder sat op med 20 procent, red.)

Hvis du inden for en periode på tre år får tre klip: Så ryger dit kørekort også betinget. Er du så ny i trafikken, at det er under tre år siden, at du har fået kørekort første gang, har du kun to klip at køre på. Herefter får du kørselsforbud. Det betyder, at politiet skal have dit kørekort. Og du får det først tilbage efter en ny teori-og køreprøve.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:DEN UBETINGEDE FRAKENDELSE

Klik ‘NÆSTE SIDE’ for at læse vider

NÆSTE SIDE
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk