Her skal bygges en by uden veje og biler

foto: STANLEY NGUMA

Er det så overhovedet en by? Tja, i hvert fald hvis du spørger saudierne, hvor kronprisen nu vil bygge netop sådan en ‘by’.

Kronpris Mohammed bin Salman har allerede været på stats-tv for at bekræfte byggeriet af byen, som indtil videre blot hedder ‘the line’ eller linjen på dansk.

En by i en lige linje er der dog ikke tale om. Allerede nu ligger det fast, at det bliver uden biler i bybilledet. For de har ikke noget at køre på.


Kronprisen fortalte nemlig også sine proselytter, at byen bliver anlagt uden én eneste vej. I stedet skal byen bygges rundt om naturen. Her vil vi lige indskyde, at Saudi Arabien er en ørkenstat…

En million mennesker i 2030
Ifølge Bloomberg er den omgivende natur dog ingen hindring for saudierne, der efter planen vil have en million indbyggere og 380,000 nye job i byen allerede i 2030. Altså om bare ni år.

Ikke alene skal ‘The Line’ være fri for både biler og veje, den skal også være Co2-neutral. Men samtidig må det ikke tag mere end 20 minutter at komme rundt i byen, det vil saudierne løse ved at indsætte ‘ultra højhastigheds-transport’. Hvad det nærmere bestemt dækker over, er ikke klart.

Sker også i Sverige
Men et tog af en art vil nok ikke være det vildeste skud i tågen.

Interessant nok skal ‘The Line’ også ligge areal til det, der skal blive ‘en af verdens største lufthavne’.

Saudierne er ikke de eneste, som vil gøre byer bilfrie. Det samme er ved at ske lige ovre på den anden side af Øresund, hvor Volvo vil gøre deres hjemby Gøteborg bilfri det samme år. Altså i 2030.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over seks år. Email: bj@boosted.dk