Her er brugte biler dyrere end nye


Nej, det er ikke i en tredjeverdens bananrepublik, men i USA hvor bilkøberne blandt andet må til lommerne for manglen på computerchips.

En brugt bil, der koster mere end sin fabriksnye modstykke? Ja, det lyder skørt, eller i det mindste som noget der kun gælder ganske få biler. Men det er ikke desto mindre virkeligheden i USA, hvor bilkøberne står i kø for biler, de ikke kan få fat i.

Selv de meget almindelige biler.

Og det presser i den grad priserne på brugtmarkedet. Som eksempel fremhæver Fox Business Toyota Tacoma SR årgang 2019. Da den bil var ny, blev den handlet til 29.000 dollar svarende til 180.000 danske kroner. Men i dag er der så stor mangel på nye biler, at forhandlerne er villige til at købe modellen tilbage for 30.000 dollar.Alt sammen så bilen kan sælges videre fra forhandleren for 33.000 dollar. Det er firmaet Black Book, der overvåger bilsalget i USA, som har set på tallene. Og her er konklusionen klar, prisen på brugte biler over de seneste år steget med 30 procent. Altså i snit.

– Markedet er meget mærkeligt lige nu. Forhandlerne har brug for bilerne, så de betaler mange penge for køretøjerne på engrosmarkedet, siger Alex Yurchenko, som er senior vicepræsident hos Black Book.

Årsagen til prisstigningerne på brugtvognsmarkedet skal findes i tørken på det tilsvarende nybilsmarked, hvor fabrikkerne ikke kan følge med efterspørgslen. Blandt andet fordi coronaepidemien sidste år lukkede mange bilfabrikker ned i lange perioder. Dertil skal lægges en global mangel på computerchips, som er nødvendige for at få elektronikken i moderne biler til at fungere.

 Boosted.dk er Danmarks største site om biler. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk