Hvis man sammenligner med de øvrige lande i Norden, går det dårligst med partikelforurening i Danmark. Men Sverige klarer sig næstbedst.
Danmark er det nordiske land, der klarer sig dårligst, når det gælder partikelforurening. Ifølge nye tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) forårsager giftige partikler næsten 240.000 dødsfald årligt i EU.
Denne type forurening, særligt fra de såkaldte PM2,5-partikler, udgør fortsat en alvorlig sundhedsrisiko på trods af fremskridt i bekæmpelsen af luftforurening.
Transport, herunder udledning fra biler, er en væsentlig kilde til partikelforurening. Men der er også grund til at notere sig, at situationen i hele EU er forbedret markant de seneste årtier.
Mellem 2005 og 2022 faldt antallet af dødsfald relateret til PM2,5-partikler med 45 procent. Ifølge Leena Ylä-Mononen, leder af EEA, er det en konsekvens af strengere regler og større krav til mindre forurening i EU.
– Det er godt nyt for alle borgere, at vi har skrappere regler inden for EU, men alt for mange mennesker rundt omkring i Europa er stadig ramt af dårlig luftkvalitet, siger hun.
De offentliggjorte data fra 2022 viser store forskelle på tværs af EU-lande, både i forhold til omfanget af forurening og dens konsekvenser.
I Norden placerer Danmark sig dårligere end Sverige og Finland, når det handler om dødsfald per 100.000 indbyggere forårsaget af PM2,5-partikler og kvælstof.
Finland har de laveste tal i hele Europa efterfulgt af Sverige. Mens Norge klarer sig en smule dårligere. Danmark har dog det højeste antal relaterede dødsfald i Norden.
Østeuropa er imidlertid hårdest ramt. Her overstiger luftforureningen ofte Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger. Og Nordmakedonien har det højeste antal dødsfald, der kan relateret til partikelforurening, i hele EU.
Samlet set er forskellene i luftkvalitet markante på tværs af Europa, hvilket understreger behovet for yderligere indsats mod partikelforurening, mener miljøargenturet.