Staten har “tabt” 7,5 milliarder kr. på hybridbiler med vilje


Mens nogen prøver at få hybridbiler til at være et fyord, viser nye tal at staten har givet biltypen milliarder i rabat på registreringsafgiften.

7 milliarder. Så meget har de nuværende afgiftsregler udløst i rabatter til hybridbiler. Og det er langt mere, end Skatteministeriet i første omgang regnede med. I 2021 købte danskerne 38.559 nye plug-in hybridbiler. Det har udløst en samlet afgiftsrabat på 7,5 milliarder kroner. Det svarer til, at hver eneste plugin-hybrid-ejer har fået mindst 195.800 kr. i rabat. Rabatten gælder alle biler, som udleder undre 50 gram Co2 pr. kørt kilometer. (Det betyder eksempelvis også, at den nye Audi A8 er en “billig bil” i Danmark)

Det viser et svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg, som Information har bragt i denne uge. Og det er altså noget højere, end ministeriet regnede med for mindre end et år siden. I maj 2021 lød vurderingen, at afgiftsrabatten til hybridbiler ville løbe op i 108.000 kr. pr. hybridbil. Eller lige over fire milliarder kr. for hele 2021.

Men ministeriets regnedrenge skød altså næsten 50 procent forkert. Hele humlen ligger i, at nogle undersøgelser peger på, at hybriderne måske slet ikke er så grønne, som regeringen og partierne bag den den seneste reform af bilafgifterne gerne vil have det. Eksempelvis tal fra Vejdirektoratet, at hybriderne i mange tilfælde er lige så forurenede som rene benzin- og dieselbiler.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Omvendt viser en undersøgelse fra Ford, at danskerne faktisk er rigtig gode til at køre i hybridbiler. 7 ud af 10 køreture foregår kun på strøm, siger Ford.

 

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk