Guide: Samling af bremserør

samling-4

Slip for bøvlet med at skifte de lange bremserør – vi viser dig hvordan.

Hvis du er gør det selv-typen, vil det være en let sag for dig at reparere bilens bremserør. Ja, de sagde repareres! Tidligere har det været sådan, at man kun måtte udskifte bremserøret i hel tilstand, og det kunne være enormt tidskrævende, hvis der var tale om gennemtæring af de langsgående bremserør til bilens baghjul, som på nogle biler er ført op over brændstoftanken. Som reglerne er i dag, er det tilladt at lave en samling på alle bilens bremserør.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Det betyder, at har eksempelvis de langsgående bremserør en lille bobble helt ude i enden, så kan du nøjes med at skifte et lille stykke af dem. Selve metoden med en skærerings-samler er langt fra ny.men indenfor repararion af biler, giver den nye muligheder for at komme lidt lettere igennem syn. Vi viser dig her, hvordan du let bruger dem.

Princippet i en rørsamler er super simpelt. Når du spænder omløberne, klemmes skæreringen ned i størrelse og tvinges derved til at skære sig ind i bremserøret, som er forholdsvist blødt i materialet. Skæreringen bliver derved i ét med bremserøret og det sikrer, at røret ikke kan falde ud af samleren, og at samlingen bliver helt tæt.
Derfor kan du også kun bruge en skæreringen én gang. Har du spændt den sammen, kan du sagtens løsne omløberen igen, men skæreringen er foreviget på bremserøret. Denne type samling er super sikker og let at bruge.

Hvorfor udskiftning?:
Bremserør har en begrænset levetid og vil med tiden tærre. Når de er tærret, udgør de en fare for bremsesvigt og skal derfor skiftes ud.
Med en rørsamler bliver det arbejde meget lettere og langt fra så bekosteligt.

Tidsforbrug:
Lidt afhængig af bilmodel og sted for udskiftning tager det i omegnen af 15 minutter at lave en samling.

Sværhedsgrad:
Det er et meget lille indgreb, som stort set alle vil kunne klare selv.

Reservedelene:
Rørskæreren koster 103 kr. hos Thansen.dk og en rørsamler koster 15,95 kr. ligeledes hos Thansen.dk

Guiden er første gang bragt i  Boosted Magazine 21, som stadig kan købs i Boosted Magazines webshop
SÅDAN GØR DU

roer-rigtig-1

 

rigtig-2-1
En bremserørsskærer koster kun 103 kr. hos Thansen.dk og sørger for, at du kan skære bremserør over uden at gøre det indvendige hul mindre. En uundværlig ting i værktøjskassen.

 

rigtig-2-2
Bremserøret placeres i fordybningen på de to ruller, og derefter spændes selve skæret op mod røret. Det er vigtigt, at du ikke grovspænder skæret, da du så vil klemme røret fladt.

 

roer-rigtig-3
Rørskæreren drejes rundt om røret, imens du spænder skæret mere og mere. Til sidst er røret skåret over og du vil stå med to stykker, hvor hullet har den oprindelige diameter. Smart!

SAMLING AF TO RØR TRIN FOR TRIN

samling-1
1: Omløberen fra rørsamleren skrues af og monteres ind over bremserøret, så gevindet vender frem mod samlingen. Det er der sådan set ikke de store ben i.

 

samling-2
2: Den lille skærering, som kom til syne, da du skruede omløberen af samleren, skal nu glides ind over bremserøret. Den passer kun lige akkurat over røret.

 

samling-3
3: Hvis du ikke kan få omløberen til at glide ordentligt ned over røret, så kan det skyldes, at du har være for grov med rørskæren og er nødt til at file enden af røret lidt til med en fil.

 

samling-5-1
4: Nu er det tid til at bremserøret med omløber og skærering skal forenes med rørsamlerens midterste del. Her ses hullet, hvor røret skal presses helt ned, til det går imod bunden.

 

samling-5-2
5: Når bremserøret rammer mod bunden, skubber du skæreringen ned mod brystet i samlerens midterdel. Det sikrer, at skæreringen presses sammen, når du spænder omløberen.

 

samling-6
6: Spænd nu nu omløberen godt og grundigt sammen med midterdelen af samleren. Spænder du ikke nok, vil bremsevæske dryppe ud, og så kan du opleve farlige bremsesvigt.

 

samling-7
DET FÆRDIG RESULTAT

SÅDAN SKAL DU IKKE GØRE

02117-roer1
Et bremserør er lavet af kobber, som er et blødt materiale. Selvom du sagtens kan klippe det over med en bidetang, er det helt forbudt!!

 

02117-roer-2
Som du ser på billedet, bliver røret klemt fladt på den måde, og så kan væsken ikke passere

 

 

 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk