Forsikringsselskab undskylder iscenesat Tesla-brand


Det var pyroteknik og ikke bilen som sådan, der brændte under en test udført af det franske forsikringsselskab AXA.

Det franske forsikringsselskab AXA beklager nu ordlyden i en pressemeddelelse, som selskabet for nylig sendte ud til medierne. Forsikringsselskabet understreger, at testen blev udført for at illustrere fare i nye biler. Men den – altså testen – burde være udført på en anden måde.

Tesla rullede om på taget
Til testen brugte AXA en Tesla Model S, som blev kørt ud over en rampe, der skulle gøre det ud for en rundkørsel taget med for høj fart. Herefter vælter Tesla’en og bryder ud i brand. Skulle man tro.

Men sådan forholder det sig ikke. Testen skulle vise, hvordan placeringen af batterier i elbiler i visse situationer kan udgøre en brandfare. Billedet af den brændende Tesla spredte sig til flere medier. Vi brugte endda billedet af den brændende Tesla her på Boosted. Dog uden at omtale selve branden.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Brand var iscenesat
For problemet er, at branden er iscenesat. Teslaen brød ikke i brand, da den væltede rundt på taget. Det indrømmer AXA nu. Branden var, siger forsikringsselskabet, antændt med pyroteknik. Alt sammen for at få folks opmærksomhed. Og opmærksomhed fik de.

Faktisk, hævder forsikringsselskabet, var det for en sikkerheds skyld, at man fjernede batteriet i Teslaen og erstattede det med ‘fyrværkeri’.

– Testen, der blev udført med en Tesla, forårsagede – i modsætning til hvad billederne kan antyde – ikke den skade på bilens undervogn. Testen bekræfter derfor ikke scenariet, skriver forsikringsselskabet i en opfølgende pressemeddelelse.  Hvordan AXA fik Teslaen til at brande kan ses i videoen herunder.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Ingen større fare for brand
Forsikringsselskab beklager, og siger at man burde have gjort iscenesættelsen tydeligere i første omgang. Omvendt nævner AXA faktisk også allerede i den første pressemeddelelse, at frygten for brand i elbiler i bedste fald er overvurderet. Det samme gør sig gældende med fossilbiler.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk