Donald Trump og Englands premiereminister Keir Starmer har indgået en ny handelsaftale, der giver britiske bilmærker lavere told på eksport til USA for de første 100.000 biler.
Præsident Donald Trump og Storbritanniens premierminister Keir Starmer har annonceret en ny handelsaftale.
Den nye aftale letter tolden for de britisk hjemmehørende men udenlandsk-ejede mærker som Jaguar Land Rover og Mini.
Aftalen omfatter de første 100.000 biler eksporteret til USA hvert år.
Under aftalens vilkår vil de første 100.000 køretøjer, der importeres til USA af britiske bilmærker hvert år, blive pålagt en told på 10 procent.
Mens bil nummer 100.001 og frem skal betale 25 procents told for at komme ind i USA. Noget peger dog på, at briterne slipper for den slags.
Sidste år solgte Jaguar Land Rover-gruppen med 99.277 biler i USA, Mini 26.299, Rolls-Royce 1.765, Bentley 3.840, mens McLaren sendte 1.270 biler over Atlanten.
Dermed overstiger salget faktisk grænsen i den nye aftale. Men langt fra alle bilerne er bygget i England.
Ifølge BBC blev der eksporteret færre end 100.000 biler fra England til USA i løbet af hele 2024. Bilerne havde dog en værdi af næsten 83 milliarder kroner til sammen.
Udover bilimport hævder Det Hvide Hus, at aftalen vil “udvide amerikansk markedsadgang i Storbritannien betydeligt”.
Det skaber en mulighed for ny eksport for amerikanske landmænd, gårdejere og andre for i alt 34,5 milliarder kroner.
Britisk stål for amerikansk landbrug
Det forventes at inkludere mere end 700 millioner amerikanske dollars (ca. 4,83 milliarder kroner) i ethanoleksport.
Derudover forventes eksport af andre landbrugsprodukter såsom oksekød for 250 millioner amerikanske dollars (ca. 1,725 milliarder kroner).
Det Hvide Hus fortsatte med at sige, at den gensidige told på 10 procent forbliver som den er. Der vil dog være en “ny handelsunion for stål og aluminium”.
I England siger premiereministeren, at tolden på stål er gået fra 25 procent til 0 procent. Det betyder, at britiske stålproducenter kan fortsætte med at eksportere til USA uden told.
Selvom detaljerne er lidt uklare i øjeblikket, kalder den engelske regering allerede aftalen for historisk.
Den vil “skære tolden ned … for britiske bilproducenter, stålværker og landmænd – beskytte job og give stabilitet for eksportører”, lyder det.
Regeringen fortsatte med at sige, at bileksporttolden vil blive reduceret fra 27,5 procent til 10 procent. Det vil spare “hundredvis af millioner om året alene for Jaguar Land Rover”.
Mens britiske bilproducenter ser ud til at opnå fordele, forholder de amerikanske virksomheder sig mere kritisk.
American Automotive Policy Council, som repræsenterer Ford, General Motors og Stellantis, kritiserede aftalen. De mener, den gavner britiske bilproducenter mere end amerikanske.
Kritik fra amerikansk bilindustri – uretfærdigt!
American Automotive-præsident Matt Blunt mener, at der ikke er det samme bånd til Englands bilindustri som til andre og tættere naboer.
– Den amerikanske bilindustri er stærkt integreret med Canada og Mexico; det samme er ikke tilfældet for USA og England.
– Vi er skuffede over, at administrationen prioriterede Storbritannien forud for vores nordamerikanske partnere.”
Blunt påpeger desuden, at det vil blive “billigere at importere en engelsk bil med meget lidt amerikansk indhold end en USMCA-bil fra Mexico eller Canada, der er halvt amerikanske dele.”
Han mener, at det “skader amerikanske bilmærker, leverandører og de ansatte på bilfabrikkerne. Om det så er tilfældet, er endnu for tidligt at sige noget om.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]