Efter Fiskers konkurs slås Fisker Ocean-ejere og American Lease om softwareopdateringer. Nu er forbindelsen, der holder bilerne online, lukket ned.
Ejere af elbilen Fisker Ocean står over for nye udfordringer.
En aftale, der skulle sikre fortsat software-forbindelse til de mange Fisker Ocean biler, er nemlig brudt sammen.
Det betyder, at cirka 7.500 ejere nu har mistet adgang til vigtige premium-tjenester og over-the-air softwareopdateringer efter Fisker Inc.’s konkurs.
Situationen er opstået, efter forhandlinger mellem en ejergruppe, der kalder sig FOA, og det leasingselskab, som købte Fisker lager af biler i Nordamerika, er gået i vasken.
Uden en fungerende aftale er fremtiden for bilernes avancerede funktioner usikker. Det er uklart, hvem der eventuelt skulle udvikle og udsende opdateringerne.
Det skriver PC Mag.
Den amerikanske elbilproducent Fisker Inc. erklærede sig konkurs i juni 2024. Det efterlod mange kunder i en vanskelig situation.
Omkring 7.500 personer nåede at få leveret en Fisker Ocean, før virksomheden lukkede. Alene i Danmark kører omkring 360 biler fra mærket rundt på vejene.
Efter konkursen fik Fisker Inc. det amerikanske retssystems godkendelse til at sælge op til 3.231 Ocean fra restlageret.
Køberen var firmaet American Lease. Det er et New York-baseret selskab, der udlejer elbiler til delebilstjenester.
American Lease betalte angiveligt 113.850 danske kroner for hvert fungerende køretøj. Den lave pris skyldtes Fiskers konkurs.
Delstaten New York, hvor American Lease hører hjemme, arbejder mod en fuldt elektrisk delebilsflåde inden 2030, hvorfor der har været en idé i at købe restlagret ud af konkursboet.
Uenigheder fører til brudt aftale
En gruppe kaldet Fisker Owners Association (FOA) arbejdede for at holde de privatejede Ocean-biler kørende og forbundne.
Gruppen samarbejdede med American Lease om flere projekter. Det inkluderede fremstilling af reservedele som kofangere og forruder.
I oktober 2024 investerede American Lease yderligere 17,25 millioner danske kroner i projektet.
Pengene skulle sikre adgang til Fisker-bilernes software. Denne adgang blev også udvidet til at omfatte de privatejede elbiler.
Aftalen var, at FOA skulle tilbagebetale de 17,25 millioner danske kroner til American Lease. Beløbet skulle derefter gå videre til den bank, der ejede softwaren.
FOA skulle også dække omkostninger til Amazon og Microsofts software-løsninger samt internetopkobling fra T-Mobile.
Ifølge FOA er problemet manglen på en formel kontrakt. American Lease peger derimod på manglende betaling fra FOA’s side.
FOA’s første betaling var en måned forsinket. Gruppen hævder ikke at have fået den lovede adgang til IP-rettigheder eller kildekode.
Der opstod også problemer mellem begge parter og Fiskers softwareleverandør, Indigo. Uenighederne drejede sig om over-the-air opdateringer, der var nødvendige som led i en tilbagekaldelse fra de amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder.
Ejerne klager bl.a. til myndighederne over biler der ikke kan starte og manglende kommunikation fra Indigo.
Fremtiden for forbindelsen til Fisker Ocean
Efter den første forsinkede betaling stoppede FOA med at sende penge. American Lease hævder omvendt, at man har betalt hele 6 millioner kroner til en teknologileverandører uden at FOA har betat deres andel.
Et FOA-medlem skal angiveligt have foreslået, at regningen skal splittes op efter, hvordan ejerskabet er fordelt. Altså skal American Lease betale mest, fordi de har flest biler.
Til sidst brød forhandlingerne mellem de to parter sammen. American Lease valgte derfor at afbryde forbindelsen for FOA’s medlemmer. Om private Fisker Ocean-ejere nogensinde får adgang til opdateringer igen er uvist.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]