Fiat/Chrysler får GIGANTISK bøde for dieselsnyd

Foto: Stellantis/PR

Koncernen, der i dag hedder Stellantis, har indgået forlig med det amerikansk justitsministerium. Det koster dem dyrt.

Volkswagen er langt fra det eneste bilmærke, som har haft det svært med dieselmotorer. Mere specifikt med at få motorerne til at leve op til de gældende emissionskrav. Nu falder Fiat/Chrysler i USA også for noget lignende. Ligesom hos VW erkender FCA nu, at man gennem software har fået biler til at se ‘renere ud’, end tilfældet var.

Koncernen erkendte sig over for det amerikanske justitsministerium skyld i at manipuleret med over 100.000 biler fra Dodge og Jeep. På den måde så det ud, som om at bilerne levede op til emissionskravene. Det var dog ikke tilfældet.

Og for det skal koncernen nu til lommerne. Helt konkret skal der betales 300 millioner dollars i bøde. I danske kroner svarer det til 2,1 milliarder. De biler, som FCA snød med, er produceret og solgt på det amerikanske marked i årene fra 2014 til 2016. Det skriver Reuters.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Det er langt fra første gang
Forliget betyder også, at FCA de næste tre år er underlagt et skærpet tilsyn fra de amerikanske myndigheders side. Ligesom koncernen skal gennemgå alle sin modeller og motorer for at sikre at de lever op til emissionskravene.

Det er langt fra første gang, at FCA må til lommerne for dieselsnyd. Koncernen har allerede betalt 311 millioner dollar som resultat af en civil anlagt retssag. Ligesom 63.000 bilejere har fået 186 millioner kr. i et forlig om dieselsnyd.

Ses vi til Auto Show?


Stellantis-koncernen skal dog finde yderligere 800 millioner dollars i budgettet. Det er koncernen nemlig også blevet dømt til at betale for nylig. Igen i en lignende sag om manipulation.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk