Mange steder er parkeringsselskaberne begyndt at sende parkeringsafgifter digital. Men det kan være ulovligt, lyder kritikken fra FDM.
FDM mener, at en ny praksis for opkrævning af parkeringsafgifter, der anvender digital nummerpladegenkendelse, muligvis er ulovlig.
Systemet, hvor kameraer registrerer køretøjers nummerplader ved ind- og udkørsel fra parkeringsanlæg, og hvor afgifter udsendes elektronisk ved manglende betaling, kan være i strid med gældende regler.
Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.
Ifølge FDM er metoden problematisk, da bilisterne ofte først modtager afgiften flere dage efter, at parkeringen har fundet sted, og dermed ikke har mulighed for at vurdere eller modbevise afgiften på stedet.
– Vi har i FDM fra første færd været sikre på, at reglerne ikke giver p-selskaberne lov til blot at sende parkeringsafgiften med posten, fordi man har valgt at spare p-vagten væk.
– Reglerne er ganske klare: Afgiften skal sættes i forruden eller gives til føreren.
– Parkeringsselskabernes model, hvor registrering ved ind- og udkørsel bruges til at sende en p-afgift i stedet for at sætte den på bilen, er i FDMs optik kun til fordel for parkeringsselskaberne og deres indtjening, lyder det fra Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.
FDM fremhæver yderligere, at den digitale model fratager bilister muligheden for at dokumentere parkeringsforholdene på tidspunktet for eventuelle overtrædelser.
Ligeledes påpeges risikoen for, at afgiften sendes til den registrerede ejer af køretøjet, som ikke nødvendigvis var den faktiske fører på det pågældende tidspunkt.
Forbrugerombudsmanden og transportministeren har begge udtrykt en opfattelse, der stemmer overens med FDM’s tolkning, mener medlemsforeningen.
I juli 2024 præciserede Forbrugerombudsmanden overfor parkeringsselskaberne, at afgifter skal placeres fysisk på køretøjet eller overdrages direkte til føreren.
Parkeringsklagenævnet er desuden indkaldt til et orienteringsmøde i Transportministeriet for at drøfte spørgsmålet.
– Vi er glade for, at Forbrugerombudsmanden og transportministeren læser bekendtgørelsen på samme måde som bilisternes medlemsforening. Der er brug for en afklaring.
– Og vi håber, at der fremadrettet ikke vil være tvivl om, hvordan reglerne skal forstås, siger Dennis Lange.
Det er ikke første gang, Forende Danske Motorejer – som foreningen retteligt hedder – er ude med riven efter måden der skummes penge på parkering.
Foreningen har tidligere jagtet flere kommuner, der vil bruge parkeringafgifter og betalingsparkering som en undskyldning for at lappe huller i kommunekassen. Læs mere om det her.
Læs flere artikler efter annoncerne: